Изключително рядко розово слонче беше забелязано в природен парк в Южна Африка

28 Януари 2020 12:17
Изключително рядко розово слонче беше забелязано в природен парк в Южна Африка
Малко слонче с розов цвят на кожата беше забелязано да се разхожда със своето стадо в националния парк “Крюгер” в Южна Африка. Неговият розов цвят силно го е отличавало от останалите слонове. Необичайната разцветка на малкото слонче се дължи на изключително рядката генна мутация леуцизъм, която води до депигментация.

Слончето за първи път е било забелязано да играе в близост до вода с останалите членове на стадото. За съжаление животните-албиноси стават лесна плячка на хищници, тъй като силно се открояват в естествената си среда.

Д-р Иън Уайт от природен парк “Крюгер”, който е специалист по едрите тревопасни животни смята, че вероятно розовите слончета в парка са повече отколкото предполагат, но много от тях не успяват да оцелеят дълго.

“Все още не знаем дали малкото слонче е албинос или т.нар. ‘бял слон’. Със сигурност обаче има леуцизъм. При животните-албиноси напълно липсва меланинът, защитният пигмент на кожата, клепачите на очите са розови, а кожата на тялото е чисто бяла. Животните с леуцизъм са с бяла кожа, но тази около очите е тъмна и при тях може да има следи от пигментация”, обяснява Уайт.
Списанието
Други новини
Facebook

Twitter

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ