Всеки съвременен човек е носител на неандерталско ДНК, разкрива проучване

03 Февруари 2020 19:14
Всеки съвременен човек е носител на неандерталско ДНК, разкрива проучване
Източник: Getty Images
Представителите на всички съвременни човешки раси са носители на неандерталско ДНК, разкрива ново проучване.

Доказателства за това, че е имало кръстоски между нашите предшественици и неандерталци се появиха през 2010 г., когато първият геном, извлечен от коститe на хоминиди от Каменната епоха, населявали Европа преди 40 000 години, беше изследван.

Тогава учените установиха че съвременните европейци, азиатци и американци, но не и африканците, са наследили до около 2% от гените на неандерталците и че нашите предшественици са се кръстосвали със своите по-набити далечни братовчеди, едва след като се напуснали Африка.

Наскоро обаче изследователи от университета “Принстън” използвали нов метод за компютърен анализ, който установил, че африканците също имат неандерталско ДНК и че най-ранната човешка история е далеч по-сложна отколкото предполагаме.

“За първи път установяваме подобна връзка на африканската раса с неандерталците”, казва доц. Лу Чен от Института по интегративна геномика "Люис Сиглер” към университета “Принстън” и съавтор на научния доклад, публикуван миналата седмица в сп. Cell.

Водещият автор на изследването, прф. Джошуа Акий казва, че проучването им поставя под съмнение наложилата се през годините теория, че праотците на съвременните хора са мигрирали от Африка и са се разпръснали в останалите части от света по време на една единствена миграционна вълна преди 60-80 хил. години.

“Нашето изследване показва, че всъщност е имало няколко миграционни вълни от и към Африка, при които е имало кръстоски между Homo sapiens и неандерталци, така че днес всички сме носители и на неандерталски гени”.

Акий обяснява, че по техни данни , една от тези миграционни вълни към Евразия се е случила преди около 200 хил. години и че при тази група е имало сношения с неандерталци. После древните европейци са се завърнали в Африка и така са донесли неандерталски гени.

Според учените предположението, че неандерталците и древното африканско население са били географски изолирани е довело до грешни изводи. Те са установили и че предишните изчисления, че източно-азиатците имат приблизително с 20% повече неандерталско ДНК отколкото европейците също са погрешни и че хората, населяващи различни континенти всъщност имат “изненадващо подобно неандерталско потекло”.

Доц. Фернандо Расимо от Института “Глоуб” към Университета в Копенхаген заявява, че проучването е “значимо” и “интересно”, защото “новият метод позволява да се открива неандерталско ДНК в набор от геноми, включително и в африкански”.
Прочетете повече за:
неандерталциДНКHomo sapiens
Списанието
Други новини
Facebook

Twitter

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ