Нови модели кукли Барби отразяват многообразието от идентичности

04 Февруари 2020 10:30
Нови модели кукли Барби отразяват многообразието от идентичности
Източник: Mattel
Компанията-производител на кукли Барби Mattel пуска нови модели, които да отразяват различните лица на красотата и модата. Сред разработените модели е Барби с витилиго, заболяване, при което пигментацията на кожата е нарушена.

От Mattel заявиха, че прототип на тази кукла, който дебютира миналата година на Instagram страницата на Барби, се е оказал сред най-харесваните от почитателите на марката. Сред новите модели е и Барби без коса, а Кен тази година ще е с дълга руса коса.

Куклите са част от линията Fashionistas, в която през последните пет години от Mattel добавиха над 170 модела с различен външен вид, представящ многообразието от идентичности по света.

Сред миналогодишните нови попълнения на линията бяха Барби с изкуствен крайник и модел в инвалиден стол. За разработката на своя модел с протеза на крака, Mattel си сътрудничат с Джордан Рийвс, активистка за правата на хората с увреждания, която по това време е едва на 12 години.

В линията Fashionistas за 2019 г. има и кукли с по-реалистични пропорции (по-малка гръдна обиколка, по-широки рамене, по-малко изразена талия), както и с различен цвят на кожата и очите. През 2017 г. компанията пусна за първи път и Барби с бурка. От Mattel посочват, че от 2015-а година насам Барби е имала 5 различни типа тяло, 22 разновидности на тона на кожата, 76 вида прически, 94 различни цвята на косата и 13 на очите.

От компанията съобщават, че две от най-продаваните кукли във Великобритания от линията Fashionistas за миналата година са били в инвалидна количка. А тъмнокожата Fashionista с афро прическа е била бестселър почти всяка седмица от 2019 г.
Прочетете повече за:
БарбикуклиFashionistas
Списанието
Други новини
Facebook

Twitter

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ