Червеното и обработеното месо могат да са вредни за здравето, разкрива проучване

04 Февруари 2020 12:00
Червеното и обработеното месо могат да са вредни за здравето, разкрива проучване
Нов анализ на данни на около 30 000 човека, събирани през дълъг период от време, разкрива, че има малък, но все пак реален риск от смърт, свързана с консумацията на обработено или необработено червено месо по два пъти на седмица.

Консумацията на две порции обработено или необработено червено месо или пилешко всяка седмица увеличава и риска от развитие на сърдечносъдови заболявания, макар че при пилешкото този риск може да се окаже по-скоро свързан с обработката на месото при пържене.

За порция обработено месо могат да се смятат две парчета бекон, две малки наденички или един хот-дог. Порция необработено месо се равнява на 115 гр. червено месо или пилешко.

Тези резултатите излизат само месеци, след като беше публикуван един противоречив мета анализ, в който се твърдеше, че консумацията на червено и обработено месо не крие вреди за здравето ни.

“Тогава всички решиха, че е безопасно да се консумира червено месо, но не мисля, че това може да бъде научно подплатено”, казва авторът на изследването проф. Норина Алън, преподавател по превантивна медицина в медицинската факултет “Фейнбърк” към Северозападния университет в Чикаго.

“Добре е да се намали консумацията на червено или обработено месо като пеперони, деликатесните меса и свинското”, казва Алън, която споделя и че резултати от предишни проучвания показват и повишен риск от развитие на рак при честа консумация на този вид меса.

Новият анализ разкрива, че рискът от развитие на сърдечносъдови заболявания и преждевременна смърт е с от 3 до 7% по-висок при хората, които приемат по две порции червено или обработено месо на седмица.

“На индивидуално ниво този риск изглежда пренебрежимо малък, но, когато погледнем общата картина, нещата започват да изглеждат сериозни”, обяснява професор Гюнтер Кюнле, експерт-диетолог към Университета в Рединг, Великобритания. “Статистиката показва, че около един милион души са диагностицирани със сърдечно заболяване всяка година, така че като намалим индивидуалния риск, ще успеем да намалим и риска за цялото население”.

Защо резултатите от две мащабни изследвания са толкова различни? Според проф. Кевин Маккони от Свободния университет (център за дистанционно обучение във Великобритания), разликата е, че новото проучване поставя общественото здраве във фокуса на своите изследвания.

“Статистическите данни едва ли се различават съществено. Но в случая учените взимат под внимание общественото здраве и отбелязват, че човек може да предпочете да консумира по-малко месо и че това би намалило риска от заболявания като сърдечни удари и инфаркти и че би увеличило малко средната продължителност на живота”.

Новото изследване разкрива и че има 4% по-висок риск от сърдечносъдови заболявания при хората, които консумират по две порции пилешко на седмица. Но тъй като анализът не взима под внимание дали месото е било пържено или панирано, според учените няма как да се дадат точни препоръки за допустимото количество на консумация на пилешко.

Те обаче отбелязват, че пържените храни, включително пилешкото и рибата трябва да се избягват, тъй като така увеличаваме приема на трансмастни киселини, а и съществуват достатъчно доказателства, че пържената риба води до появата на хронични заболявания.
Прочетете повече за:
червено месоконсумацияздраве
Списанието
Други новини
Facebook

Twitter

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ