Знание 121: Лудите, лудите – те да са живи!

07 Февруари 2020 09:15
Знание 121: Лудите, лудите – те да са живи!
В духа на поредицата за интерпретации върху Вазовия разказ „Княжевският трамвай”, която продължаваме с текста на великолепната Здравка Евтимова, се сещам и за тази безсмъртна фраза от „Под игото” – „Лудите, лудите – те да са живи!”.

Homo ludens или „играещият човек” от трактата на холандския (пардон, нидерландския) културолог Хьозинха също се „заиграва” с темата, нека не се увличаме в нататъшни интерпретации по Шилер (минете покрай Националния стадион „Васил Левски”, където вдясно от централния вход ще видите фразата „Човекът е напълно човек, когато играе”), да не говорим за Шекспир (целият свят е сцена и всички сме актьори – цитат по памет). Лудите и играещите обогатяват обществото дори и чрез противопоставянето си.

Лудите са тези, които водят до новото, лудите са тези, които разбиват стените, лудите чупят оковите. Затова в този брой 121 на списание ВВС Знание обръщаме внимание на „Лудите идеи, които ще ви побъркат”. Обратима ли е смъртта? Може ли да има бременност, без да я износи жена? Това са само част от невероятните възможности, които ви представяме.

В исторически план „лудо” често пъти означава „ново”, „непознато”, „неизследвано”. Ние в списание ВВС Знание много често се занимаваме именно с това – с лудото, с непознатото. Защото то един ден става нормално и изучено.

Нека пак се върнем към историческия план – младите срещу старите. Това противоборство е толкова втъкано в материята на обществото, че чак е банално за обсъждане. Но не е лишено от смисъл. А смисълът е, че и в двете категории се крие огромен капацитет и потенциал, човек не бива да го пренебрегва. Затова продължаваме с рубриката си „Българският принос в световното знание” и стартираме нова поредица – „Младите учени на България”, в която ще ви представим ярките умове, ще ви запознаем как преодоляват трудностите и как виждат своето място и бъдеще у нас. Те са онези луди и млади.

Те да са живи!

Приятно четене!
Прочетете повече за:
Знание
Списанието
Други новини
Facebook

Twitter

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ