Угасването на огромна галактика предизвика недоумението на учени

07 Февруари 2020 12:39
Угасването на огромна галактика предизвика недоумението на учени
Мистериозното угасване на огромна галактика остава необяснимо за учените. Мрежата от звезди, известна като XMM-2599 e на 12 милиарда години и се е появила в ранните етапи от космическото развитие, когато Вселената е била на 1,8 млрд. години. Тази галактика е произвела огромен брой звезди, но после, по необясними причини, е престанала да го прави и е угаснала.

Учените нямат обяснение за тази бърза и неочаквана смърт, но споделят, че ХММ-2599 не се вписва в моделите им за ранното развитие на Вселената. “Още преди Вселената да е била навършила 2 милиарда години, XMM-2599 вече е имала над 300 милиарда слънца, което я е превърнало в свръх масивна галактика”, казва проф. Бенджамин Форест, водещият автор на изследването. “Любопитното е, че XMM-2599 е образувала по-голямата част от звездите докато Вселената е била на около 1 милиард години, а след това бързо е станала неактивна”.

"Тази огромна галактика е възникнала като фойерверк за по-малко от 100 милиона години, още от самото начало на космическата история", добавя проф. Форест. "Тя бързо става чудовищен обект, а след това също така внезапно угасва и умира. Що се отнася до това, как е станало, можем само да гадаем”.

“През настоящата епоха много малко галактики са спрели да образуват звезди, а и повечето не са с гигантските размери на XMM-2599”, казва Гилиан Уилсън, професор по физика и астрономия в калифорнийския университет “Ривърсайд”, където се е провело изследването. “Това, което прави XMM-2599 толкова интересна и необикновена е, че тя вече не образува звезди, вероятно, защото няма откъде да се захранва или може би защото черната й дупка се е активирала.”

В разцвета си галактиката е произвеждала звезди с яркост 1000 пъти по-голяма от тази на нашето Слънце. За сравнение, Млечният път създава по една звезда всяка година.
Прочетете повече за:
галактикаXMM-2599
Списанието
Други новини
Facebook

Twitter

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ