Бедстваща сова се оказала твърде тежка, за да може да лети

09 Февруари 2020 12:31
Бедстваща сова се оказала твърде тежка, за да може да лети
Източник: Suffolk Owl Sanctuary
Една паднала в канавка сова, спасена от фермер в Съфолк, Великобритания, се оказала просто твърде тежка, за да може да полети. Мислейки си, че животното е ранено, фермерът потърсил помощта на ветеринарите от приюта за сови в Съфолк.

След обстоен преглед на совата, те установили, че тя е просто “много затлъстяла” и затова “неспособа да лети добре”.

Совата била подложена на строга диета, за да може да смъкне част от свръх теглото си от 245 гр., след което била пуснато отново в дива среда.

От приюта обясняват, че, когато първоначално претеглили птицата, се оказало, че тя е била три пъти по-тежка от допустимото за този вид тегло. Според ветеринарите “в много редки случаи диви сови достигат до подобно затлъстяване”.

“Совата е открита в район с много плодородна почва. Зимата също е доста мека и не липсва плячка - мишки, полски мишки и пр.”, обяснява Руфъс Самкин от прията за сови в Съфолк. “Вероятно птицата е имала богат улов и се отдала на пиршество”.

Совата е успяла да свали 20-30 гр. от теглото си докато е била подложена на строга диета в приюта. “Дано повече не се налага да идва при нас. Дано си е взела поука и занапред да внимава с теглото, за да не стане и тя самата плячка на по-големи хищни птици”, казва Самкиню
Прочетете повече за:
совазатлъстяванеСъфолк
Списанието
Други новини
Facebook

Twitter

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ