Кадър на спречкване между две мишки спечели наградата на публиката в престижен конкурс

21 Февруари 2020 15:20
Кадър на спречкване между две мишки спечели наградата на публиката  в престижен конкурс
Източник: Wildlife Photographer of the Year
Лондонското метро е известно със своите малки черни мишлета, които се прокрадват измежду железопътните релси на метро станциите.

Сам Роули е бил толкова очарован от тези подземни обитатели, че прекарва цяла седмица в метрото в опити да ги заснеме. Една вечер той успява да улови как две мишлето буквално влизат в ръкопашен бой за парче храна, изпуснато от някой пътник в метрото. Снимката му печели наградата на публиката в престижния конкурс за фотография Wildlife Photographer of the Year.


Michel ZoghZogh

Около 28 000 души са гласували за “боричкането в метрото” на двамата гризачи. Сам прекарва цели нощи на една от централните спирки на лондонското метро, легнал по корем върху платформата, опитвайки се да направи снимка от възможно най-добрия ъгъл. Двата обекта на снимката му първоначално са се шляели самостоятелно из метрото, докато не са се натъкнали на парче храна. Последвала кратка битка за това кой да вземе храната, след което гризачите отново поели в различни посоки.


Aaron Gekoski

“Шансът беше на моя страна, макар че сигурно съм го предизвикал - все пак бях прекарал пет дни легнал по корем върху платформата”, казва Сам.

В момента Сам, който е лондончанин, работи в Бристол като изследовател в отдела за кинопродукции за естествознание на ВВС. Сам споделя, че страстта му е да снима дивата природа. Убеден е, че хората в града също имат връзка с животните, които обитават заедно с тях градските пространства. Изпитва възхищение от издръжливостта на малките гризачи, които успяват да оцеляват в една изключително сурова среда. “Тези мишлета в метрото, прекарват целия си живот под земята, без да видят слънцето или да усетят мекия допир на тревата. Положението им изглежда отчайващо - тичат безспирно през тъмните коловози в продължение на месеци или на година-две, а после умират. И понеже са многобройни, а храната е оскъдна, им се налага да се борят за всяка троха”.


Martin Buzora

Музеят по естествена история в Лондон е организатор на фотоконкурса Wildlife Photographer of the Year (WPY). Директорът на музея, сър Майкъл Диксън казва за снимката, “Кадърът на Сам е уникален, защото показва как животните пребивават в една доминирана от човека среда. Поведението на мишките се ръководи от човешките ежедневни дейности - транспортът, който ползваме и храната, която изхвърляме. Снимката ни напомня, че хората са изначално свързани с природата, която е пред прага им - надявам се кадърът да накара повече хора да се замислят над това колко ценна е тази връзка”. Останалите отличени от публиката снимки са на опечален орангутан, превърнат в атракция, заснет от Аарон Гекоски; кадър на това как женски ягуар и нейното малко се борят с анаконда, заснет от Мишел Зогзоги, затрогващ момент на привързаност между рейнджър и малкото хипопотамче, за което се грижи на Мартин Бузора и кадър на група бели северни елени в снега на Франсис де Анрес.

Наградата на експертното жури на 56-тото издание на WPY ще бъде обявена през октомври.


Francis de Andres
Списанието
Други новини
Facebook

Twitter

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ