Как да се защитим от коронавируса

24 Февруари 2020 16:30
Как да се защитим от коронавируса
Източник: Getty Images
Новият коронавирус се превърна в световна здравна заплаха, отнемайки живота на над 1 600 души и заразявайки повече от 69 000 човека. По информация на американските центоровете за превенция и ограничаване на заразните болести вирусът ще продължи да се разпространява.

Кое отличава коронавируса? Има много разновидности на коронавирус, включително и такива, които причиняват обикновена настинка. Но този съртоносен щам е наречен, защото сега за първи път се появява при хора. Необикновен е поради няколко причини. Учени смятат, че вирусът се е пренесъл от рядък вид животно. А още по-необичайното е, че е започнал да се предава и от човек на очвек. Симптомите на болестта може да не се проявят цели 14 дни, което е особено притеснително, защото вирусът така може да продължи да се предава незабелязано.

Сред най-честите симптоми на болестта са треска, кашлица, хрема, възпълено гърло и проблеми с дишането. “При някои хора могат да се получат усложнения и да се стигне до пневмония и дихателни проблеми”, съобщават от Световната здравна организация. “В по-редки случаи, болестта може да има фатален край. По-възрастните хора и хората със заболявания като диабет или сърдечни проблеми са в по-голям риск от подобни усложнения”.

Как да се защитим?

“Превантивните мерки са същите както при обикновените настинка и грип”, казва д-р Джон Уайсман, здравен секретар на щата Вашингтон, където беше потвърден първият случай на коронавирус в Америка. Това включва често миене на ръцете със сапун в продължение на поне 20 секунди.

Ако вече имате кашлица, покривайте устата и носа си при всяко изкашляне или кихане. Но не с ръка, а с хартиени кърпички, които да изхвърлите веднага след употреба. От СЗО препоръчват и да стоите на поне метър разстояние от другите.

Има ли лек за коронавируса?

Засега не. Пациенти са приемани и лекувани в болница и успяват да се възстаноlят, но няма установен лек за болестта на този етап.

Ще има ли ваксина?

Учени от различни държави, сред които Китай и Америка, вече правят опити за разработването на ваксина, но такава няма да има в скоро време. Ще отнеме поне няколко месеца докато се стигне до клинични тестове и поне година докато подобна ваксина влезе в обръщение.
Други новини

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ