Проф. Жерар Муру: Екстремно-светлинният лазер произвежда 1000 пъти повече енергия от Световната енергийна мрежа

26 Февруари 2020 11:58
Проф. Жерар Муру: Екстремно-светлинният лазер произвежда 1000 пъти повече енергия от Световната енергийна мрежа
Лазерът със свръхмощни импулси може да генерира огромно количество енергия, която е 1000 пъти повече от тази, произвеждана от Световната енергийна мрежа. Това каза по време на лекцията си Нобеловият лауреат по физика за 2018 г. професор Жерар Муру. Френският учен беше удостоен със званието „Доктор хонорис кауза“ на Българската академия на науките за постиженията му в областта на лазерните науки и технологии на церемония, която се проведе на 25 февруари в зала „Марин Дринов“ на Българската академия на науките.

Малко са световноизвестните учени – Нобелови лауреати, които така активно да работят за включване на България и институти на БАН в европейските научноизследователски структури. Проф Муру е един от тях, подчерта в представянето си председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски. Един от най-значимите приноси на проф. Муру  за развитието на лазерната физика в Европа и в България е създаването на проекта „Екстремна светлина“ – ELI (Extreme Light Infrastructure).


Нобеловият лауреат по физика за 2018 г. професор Жерар Муру беше удостоен със званието „Доктор хонорис кауза“ на БАН

В лекцията на тема: „Страстта за екстремна светлина и приложението й в полза нa човечеството“ проф. Муру разказа за двете най-важни за обществото приложения на свръхмощните лазери, върху който са фокусирани неговите изследвания: в медицината, където те могат да се използва за адронна терапия и в опазването на околната среда – за намаляване на ядрените отпадъци и производство на безвъглеродна енергия.

След церемонията проф. Муру обсъди с  ръководителите българския консорциум на ELI-ERIC-BG, в който участват Институтът по електроника на БАН, Институтът по физика на твърдо тяло на БАН и Физическият факултет на Софийския университет „Климент Охридски“ и д-р Милена Дамянова, директор на Дирекция „Наука“ в Министерството на образованието, бъдещото участие на България в този важен международен проект.
Списанието
Други новини
Facebook

Twitter

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ