Земята временно се сдоби с втора мини луна

27 Февруари 2020 11:36
Земята временно се сдоби с втора мини луна
Земята е привлякла в орбитата си малък космически обект. Астероидът известен като 2020 CD3 e вторият астероид, уловен да орбитира около Земята, подобно на мини луна.

Откритието е било направено от двама астрономи, Каспър Вирзкос и Теодор Прюн, които работят по спонсорирания от НАСА проект “Каталина” на Лабораторията за лунни а планетрани излесдвания на Университета на Аразиона. Спонсорираният от НАСА проект цели да открива обекти, които са в близост до Земята и биха представлявали потенциална заплаха. В случая двамата астрономи са забелязали мъждив обект да се движи бързо през небето. Оказало се, че това е есетстен сателит, който е бил гравитационно привлечен в орбитата на Земята преди около три години.

Във вторник, от Центъра за наблюдение на малки планети към Обсерваторията за астрофизика на Института “Смитсониън” оповестиха откритието и уточниха, че е “не е открита връзка с известен изкуствен обект”. Тоест най-вероятно става дума за астероид, прихванат от земната гравитация, докато е преминавал наблизо.


Диаграма на орбитиращия около Земята астероид

Това е едва вторият астероид, за който се установява, че е прихванат от планетата ни като мини луна. Първият 2006 RH120, остана около Земята от септември 2006 г. до юни 2007 г., след което напусна орибтата й.

Новата ни луна вероятно е с диаметър от 1,9 м до 3,5 м и не може да си съперничи на основния ни естествен спътник. Тя прави една обиколка около Земята за 47 дена по широка овална орбита, която през по-голямата си част е извън орбитата на Луната.

Тази орбита не е стабилна, така че с времето 2020 CD3 ще бъде изтласкан от Земята. Много е вероятно това да се случи през април, каза Григори Федорец от университета "Куинс" в Белфаст.

Според други симулации на траекторията обаче, съдбата на мини луната е различна. Необходими са още наблюдения, за да бъде потвърдено каква ще бъде тя и дали това наистина е временна луна, а не космически отпадък.
Прочетете повече за:
астероидЛуназемна орбита
Списанието
Други новини
Facebook

Twitter

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ