Музикант свири на цигулка по време на мозъчна операция

28 Февруари 2020 11:18
Музикант свири на цигулка по време на мозъчна операция
Докато лекарският екип в лондонска болница “Кингс колидж” извършва мозъчна операция на Дагмар Търнър, звукът на цигулка изпълва операционната.

Музиката идва от пациента на операционната маса. На видеото, заснето по време на операцията, се вижда как Дагмар движи лъка надолу-нагоре по струните на цигулката си докато хирургическият екип се опитва да премахне тумора в мозъка й.

Хирурзите събудили пациентката по средата на операцията, за да се уверят, че не са засегнали частта на мозъка, отговаряща за свиренето на цигулка, като например точния контрол над движението на ръцете и координацията.

“Знаехме колко важна е цигулката за Дагмар, затова и беше толкова важно да запазим мозъчните функции, които й позволяваха да свири”, казва неврохирургът д-р Кийюмарс Ашкан.

Търнър, която сега е на 53 години, научава че в мозъка й има бавно нарастващ тумор през 2013 г. В края на миналата година лекарите обаче установили, че туморът е станал по-агресивен и цигуларката решила да се подложи на операция. Лекарите информирали Търнър, че туморът се намирал в дясната половина, така че операцията щяла да повлияе на лявата, а не на дясната част на тялото й. Тя отвърнала, че това всъщност би било фатално, защото натискала струните именно с лявата ръка.

Заедно с екипа си д-р Ашкан, който е и добър пианист, измислил план как музикалните способности на пациента да останат непокътнати.

“Преди операцията на Дагмар лекарският екип е прекарал два часа картографирайки мозъка и идентифицирайки частите, които са активни по време на свиренето на цигулка, както и частите, които контролират езика и движенията”, се казва в изявление на болницата. Така, събуждайки пациентката по време на операцията, хирурзите са можели да проследят дали има нарушения в някои от тези области.

“Цигулката е моя страст, свиря от 10-годишна”, казва Търнър в изявление. “Мисълта, че мога да загубя способността си да свиря беше ужасяваща, но проф. Ашкан, който също е музикант, разбра страховете ми”.

Операцията е била напълно успешна. “Успяхме да премахнем над 90 процента от тумора, както и всички потенциално засегнати части, като запазихме напълно функционалността на лявата й ръка”.

Това всъщност не е първия случай на пациент-музикант, който свири по време на операция. През юли 2016 г. хирурзи премахнаха мозъчен тумор на учител по музика, докато той е свирел на саксофона си. Будната краниотомия, операция на мозъка, при която пациентът е държан буден, за да се следи да не бъдат увредени основни части от мозъка, се практикува от десетилетия. Лекарите често използват приоми като това да карат пациентите да назовават какво виждат на показваните им картини,  което им позволява да проследят евентуални нарушения в езиковите способности.

Сега обаче лекарите могат подробно да картографират мозъка на пациента преди самата операция чрез технология, наречена функционална магнитно-резонансна томография. Така хирурзите влизат в операционната с много повече информация за мозъка на конкретния пациент и могат да използват тестове, които отговарят на неговите специфични нужди. Картографирането на мозъка помага и да се определят кои функции са в най-голям риск да бъдат нарушени при извършване на мозъчната операция. Подобна персонална карта е от огромно значение, когато всеки милиметър е от значение за запазване на функционалните способности на пациента.
Списанието
Други новини
Facebook

Twitter

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ