Учени разкриват, че има два различни вида червени панди

29 Февруари 2020 12:18
Учени разкриват, че има два различни вида червени панди
Учени за първи път са установили, че има два различни вида червени панди, а не само един, както се предполагаше досега. Това би повлияло значително за опазването на вида.

Тези малки животни, които вече са смятани за застрашен вид, се срещат в Китай, Непал, Индия, Бутан и Мианмар.

И макар че и преди наличието на явни физически разлики е навеждало учените на извода, че вероятно става дума за два отделни вида, новото изследване за първи път доказва тази теория.

Изследователи от Китайската академия на науките в Пекин и Кунмин разкриват, че има хималайска червена панда и китайска червена панда. Позовавайки се на данни от 65 диви червени панди от цяла Азия, учените са установили, че двата отделни вида имат различно ДНК.

В публикувания в сп. Science Adnvances (“Научни пробиви”) научен доклад се посочва, че китайските червени панди са с по-червени муцуни и с по-ясно изразени бели и тъмни кръгове на опашката отколкото хималайските им роднини.На снимки А и С е показана китайската червена панда, а на В и D - хималайската червена панда.

Хималайската червена панда се среща в Непал, Бутан, северна Индия, северен Мианмар, Тибет и северната китайска провинция Юннан, докато китайската червена панда населява китайските провинции Юннан и Съчуан, разкриват още учените. Откритието им е особено важно за опазването на тези животни.

Според изследователите това, че не се е правило разлика между двата вида е “пречка за научните усилия за опазването на тези животни” и може да доведе до нежелани кръстоски, когато те са отглеждани в плен.

“Разграничаването на двата вида е от ключово значение за опазването на тези падни - така ще може да се разработи ефективен план за защита на изчезващите популации на червените панди”, се казва още в доклада.
Прочетете повече за:
червена пандаразновидности
Списанието
Други новини
Facebook

Twitter

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ