Цветан Радославов - авторът на химна на България

03 Март 2020 11:52
Цветан Радославов - авторът на химна на България
Един от националните ни символи, химнът на България, е заслуга на Цветан Радославов, роден през 1863 г. в град Свищов, откъдето родом са и българските писатели и общественици Иван Шишманов и Алеко Костантинов.

Той е потомък на знатните възрожденски фамилии Павлович, Хаджиденкови и Радославови. Дядо му по майчина линия е известният просветен деец и книгоиздател Христаки Павлович, а един от вуйчовците му, Николай Павлович е първият български художник с академично образование, от когото Радославов наследява увлечението си по живописта и театъра.

Цветан Радославов завършва класическа гимназия във Виена, следва история и славистика в Прага и защитава докторска степен по психология в Лайпциг, Германия. Родолюбец по душа Радославов се отказва от съдбата на емигрант и отхвърля предложенията за преподавателска дейност във Виена, Германия и Прага. Завръща се в родината, за да предаде знанията си на българските младежи. Работи като гимназиален учител и преподава западни и древни езици, психология, етика и логика първо в Габрово, после в Мъжката гимназия в Русе, а накрая и в Трета мъжка гимназия в София, където пребивава в малка мансарда в къща във виенски стил на улица " Ангел Кънчев " № 3.

На път за бойното поле по време на Сръбско-българската война (1885 г.) Радославов композира и написва текста на песента “Горда стара планина”, превърнала се в официален химн на България. Текстът е променян многократно, като последната промяна е направена през 1990 г. Мелодията обаче е останала неподвластна на историческите промени.


Оригиналната версия на Цветан Радославов:

Горда Стара планина

Горда Стара планина,
до ней север се синей.
Слънце Витош позлатява,
към Цариград се белей.

Припев:
Мила Родино,
ти си земен рай,
твойта хубост, твойта прелест,
ах, те нямат край.

Хайде братя българи,
към Балкана да вървим.
Там се готви бой юнашки,
за свобода, правдини.
Списанието
Други новини
Facebook

Twitter

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ