Роувърът на НАСА “Кюриосити” засне детайлни панорамни кадри на Марс

05 Март 2020 16:17
Роувърът на НАСА “Кюриосити” засне детайлни панорамни кадри на Марс
Източник: НАСА
Руовърт на НАСА “Кюриосити” ни предостави невероятни кадри от Червната планета още със стъпването си на нея през 2012 г. Но сега агенцията публикува детайлна панорамна снимка на Марс, която е сбор от хиляди фотографии.

Снимките са направени от “Кюриосити” през ноември 2019 г. с телескопичната камера на марсохода, а размерът им е общо 1,8 милиарда пиксела. Направена е и по-малка, панорамна снимка, от заснетите от роувъра кадри със средноъгълен обектив. Тази снимка е от 650 милиона пиксела и на нея могат да се видят роботизираната ръка на роувъра и част от палубата му.

Кадрите са били заснети в периода между 24-ти ноември и 1-ви декември. Всеки ден, роувърът е снимал непрестанно между 12 и 14 часа местно време, така че да няма съществена разлика в светлината. И на двете панорамни снимки се вижда настоящият дом на марсохода Глен Торидън. Това е регион в близост до Маунт Шарп, кръстен на долината в шотландските северозападни планини, където бяха открити едни от най-старите скални образования на Земята.

Марсианският Глен Торидън е богат на глинени минерали в слоеве от утаечна скала и представлява голям интерес за планетарните геолози. Разположен е в кратера Гейл, огромно пресъхнало езерно корито на милиарди години, в чийто център се издига Маунт Шарп, планина с височина близо 5000 метра.

Преди милиарди години кратерът Гейл вероятно е изобилствал от поточета и малки езерца и това е причината НАСА да приземи своя роувър именно тук.

“Докато мнозина от нас си бяха по домовете и се наслаждаваха на празничната пуйка по случай Деня на благодарността, Кюриосити ни предостави истинско пиршество за очите. За първи път правим 360-градусова панорама на марсианския пейзаж”, казва Ашуин Васавада от лабораторията за реактивни двигатели на НАСА и научен сътрудник по проекта “Кюриосити”.
Прочетете повече за:
МарсКюриоситиНАСА
Списанието
Други новини
Facebook

Twitter

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ