Близо 90 процента от мъжете и жените по света са предубедени към представителите на женския пол, сочи проучване на ООН

08 Март 2020 19:26
Близо 90 процента от мъжете и жените по света са предубедени към представителите на женския пол, сочи проучване на ООН
Близо 90% от мъжете по света изпитват известна предубеденост към женския пол, сочи ново проучване на ООН. Изненадващото е, че същото важи и за 90% от жените.

Индексът за социално-полови норми (GSNI), който измерва как социалните разбирания влияят върху половото равенство беше публикуван на страницата на Програмата на ООН за развитие (ПРООН) в началото на миналата седмица.

Въпреки отбелязания напредък в намаляването на половото неравенство по света, изследователите разкриват, че обществените схващания продължават да влияят отрицателно върху правата и свободите на жените.

Например, по данни на GNSI, почти половината от населението по света вярва, че мъжете са по-добри политически лидери, а над 40%, че те са по-успешни в управлението на бизнеси.

Проучването разкрива и че 28% от мъжете и жените по света смятат за нормално мъжът да упражнява физическо насилие върху съпругата си.

Индексът използва данни от 75 държави, в които е съсредоточено около 80% от световното население.

„Полово неравенство продължава да има навсякъде. Въпреки, че в някои сфери се наблюдава забележителен напредък в осигуряването на равни права за мъжете и за жените, засега нито една държава по света, независимо дали е богата или бедна, не е постигнала полово равенство”, се казва в публикувания от ПРООН доклад.

Педро Консеичао от ПРООН споделя, че настоящият доклад разкрива доколко светът всъщност е успял да преодолее половото неравенство.

„Безспорно човечеството постигна сериозен успех през последните десетилетия. Осигурихме равен прием на момчетата и момичета в началните училища, смъртността на родилките е намаляла с 45% от 1990 г. насам”, казва Консеичао. „Но в някои сфери, половото неравенство е ярко изразено, особено когато става дума за властови взаимоотношения. Борбата за равенство между половете днес е борба срещу обществената предубеденост и предразсъдъците”.

Половото разделение може да има и далеч по-сериозни последствия от ниското заплащане или по-ограничените възможности за работа за жените.

Например, друго изследване, направено по-рано през годината,  разкрива, че има връзка между неравенството между половете и по-високата смъртност при момиченцата под 5-годишна възраст в по-бедните страни със слабо развити икономики.

В доклад на Световния икономически форум се посочва, че сегашните поколения няма да станат свидетели на истинско равенство между половете, тъй като се очаква то да настъпи едва след около 100 години.
Прочетете повече за:
полово равенствоПРООН
Списанието
Други новини
Facebook

Twitter

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ