Отглежданата от астронавти маруля в Космоса е безопасна и вкусна за консумация

10 Март 2020 13:08
Отглежданата от астронавти маруля в Космоса е безопасна и вкусна за консумация
Източник: НАСА
Астронавтите на НАСА вече могат редовно да се наслаждават на плодовете на своя труд, след като отгледаха червена маруля в специално пригоден за целта парник. На кадрите, които агенцията разпространи, се вижда как астронавтите се реят в пространството и се наслаждават на вкуса на нещо, необичайно за космическата им среда.

Преди появата на пресни зеленчуци, лукс за астронавтите беше да консумират сладолед на борда на космическата станция, чийто вкус обаче не беше идентичен с този на Земята. Но отгледаната в космоса маруля има съвсем истински вкус.  В споделеното от НАСА видео се вижда как по лицата на астронавтите Скот Кели, Киел Линдгрен и Кимия Юи е изписана приятна изненада от свежия вкус на собствената им реколта.


Астронавтите Скот Кели и Киел Линдгрен се наслаждават на "домашно произведената" маруля

В доклада, свързан със стартиралия през 2014 г. експеримент за отглеждане на марули на борда на космическата станция на НАСА, публикуван миналата седмица в сп. Frontiers in Plant Science (Граници в науката за растенията) се посочва, че отгледаният зеленчук не само е вкусен, но и напълно безопасен за ядене.

Първият подобен експеримент беше проведен през май 2014 г., малко, след като НАСА стартира първата си оранжерия за отглеждане на зеленчуци в Космоса – Камерата Veg-01. Резултатите от първата реколта бяха замразени и изпратени за анализ в Космическия център „Кенеди” на НАСА. Първоначалните тестове показаха, че марулята е безопасна за консумация.

Оттогава различни зеленчуци се отглеждат в космическата оранжерия и астронавтите могат да консумират част от производството си.

Учените изследвали реколтите от червена маруля от 2014 г. до 2016 г.  и установили, че отгледаната в Космоса маруля е безопасна за консумация и не съдържа, причиняващи болести микроби, каквито са характерни за тази на Земята.

“Приятно бяхме изненадана от ентусиазма, с който астронавтите отглеждат този зеленчук в оранжерията”, казва Кристина Кодадад от Космическия център “Кенеди” на НАСА, която е и автор на изследването. “Възможността да се произвежда храна на борда на космическата станция е ключов фактор за бъдещите по-дълги мисии на НАСА. Зеленчуци като марулята са сравнително лесни за отглеждане и не изискват големи ресурси.В Космоса астронавтите разчитат на пакетирана храна като сухи плодове, ядки, пиле, телешко, скариди, но прясна салата няма как да им бъде предоставена”.

Преработената храна е лишена от някои витамини и хранителни съставки като калий и витамин C, B1 и К. Затова и прясната храна е най-доброто решение сега, когато НАСА планува по-дълги мисии до Луната и до Марс.


Космическата оранжерия е с размерите на ръчен багаж и в нея могат да се отгледат до шест растения

Според учените, в бъдеще астронавтите не трябва да зависят от доставки от Земята и създаването на оранжерията за отглеждане на зеленчуци в Космоса е стъпка в правилната посока. Самата оранжерия е с размера на ръчен багаж. В нея могат да се отгледат до шест растения от стерилизирани семена в специални “възглавници”, като за почва се използва калцинирана глина, която осигурява на корените равномерно количество вода и вещества, а червени и сини LED лампи, осигуряват нужната светлина.
Списанието
Други новини
Facebook

Twitter

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ