Комодски варан измъти три малки без да има мъжки партньор

11 Март 2020 11:00
Комодски варан измъти три малки без да има мъжки партньор
Чарли, женски комодски варан, който обитава зоологическата градина “Чатануга” в щата Тенеси, се оказа истинска независима дама, след като успешно измъти три малки без намесата на мъжки.

Въпреки че Чарли е имал потенциален кавалер на име Кадал, двамата не са успели да създадат поколение. Женският варан е успял да измъти три малки мъжки варанчета на име Оникс, Джаспър и Флинт багодарение на изключително рядкото явление, известно като партеногенезис. Развитието на яйце без оплождане е изключителна рядкост при гръбначните животни. Среща се само при 0,1% от всички видове гръбначни животни.

Варанчетата са се излюпилия миналия август, но тъй като екипът на зоологическата градина не е могъл да потвърди, че е имало размножаване между Чарли и Кадал, е бил направен ДНК тест. “Кадал, ти не си бащата”, се казва в публикацията на Фейсбук страницата на зоопарка.

Комодските варани могат да се размножават както с партньор, така и чрез партеногенезис, защото често пъти живеят в изолация на диви места и могат да реагират доста агресивно при чужда поява. Това е една уникална и изумителна репродуктивна стратегия, макар че поколението може да се окаже много по-уязвимо от това, получено със сексуално възпроизводство.

“Изключително щастливи сме, че можем да споделим това чудно събитие”, казва изпълнителният директор на зоопарка Дарданел Лонг. “Тези малки варанчета са още по-специални днес, когато комодският варан е сред заплашените от изчезване видове”.
Прочетете повече за:
комодски варанпартеногенезис
Списанието
Други новини
Facebook

Twitter

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ