Канадски учени са направили пробив в разработването на ваксина за COVID-19

14 Март 2020 12:42
Канадски учени са направили пробив в разработването на ваксина за COVID-19
Екип от канадски учени е успял да изолира и да отгледа две копия от новия коронавирус, предизвикал пандемия от COVID-19. Това от своя страна би проправило път за разработването на евентуална ваксина.

Изследователите обясняват, че изолирането на вируса ще им помогне да разработят лечение, ваксини и тестове за COVID-19 и да разберат биологията на новия коронавирус.

“Трябват ни ключови инструменти, за да стигнем до решения срещу пандемията”, казва д-р Самира Мубарека, микробиолог и инфекционист в болница “Сънибруук”, Торонто. В изследователския участват учени от болница “Сънибруук”, от университета “Макмастър” и от Университета на Торонто. Те са взели проби от двама канадски пациента с COVID-19 и са успели да изолират и възпроизведат вируса в рамките на три седмици.

Мубарека казва, че сега, когато имат достъп до вируса ще могат да започнат решения за пандемията. Междувременно от биотехнологичната лаборатория Медикаго в Квебек обявиха, че са предприели първи стъпки към разработването на ваксина, като са произвели вирусоподобна частица на новия вирус и сега им предстоят тестове за ефективност и безопасност.

Осем института в Китай също работят върху пет различни подхода, за да стигнат до ефективна ваксина срещу COVID-19. Китайските власти съобщават, че до месец може да разработена ваксина за спешни случаи и клинични тестове.

Пандемията вече е зесегнала 137 000 души в 117 държави и е отнела живота на 5000 човека.
Прочетете повече за:
коронавирусваксинаКанада
Списанието
Други новини
Facebook

Twitter

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ