Пет неща, които трябва да знаете за коронавируса

14 Март 2020 16:16
Пет неща, които трябва да знаете за коронавируса
Източник: Getty Images
С разрастването на пандемията от коронавирус по света, се появиха немалко митовете, свързани с COVID-19. Ето фактите, такива каквито са.

Маските за лице не помагат

Няма доказателства, че маските предпазват от зараза. Те не прилепват плътно по лицето, не покриват очите и не могат да се носят дълго време. А и трябва често да се сменят, за да бъдат ефективни. За да се защитите Световната здравна организация (СЗО) съветва да покривате устата си, когато кихате или кашляте, с хартиена кърпичка, която незабавно след това да изхвърлите или с вътрешната част на лакътя. Да почиствате често ръцете си с вода и сапун или с дезинфектант и да стоите на разстояние от хора, които имат кашлица или кихат. Няма никакъв смисъл да консумирате много чесън, да си правите гаргара с вода за уста или да слагате сусамово масло под носа си.

Не може да се заразите от домашния си любимец

Според СЗО няма доказателства, че домашните кучета и котки могат да ви заразят с коронавирус. Експерти казват, че случаят с куче от Хонконг, което многократно е дало положителни резултати за коронавирус не трябва да предизвиква паника. “Трябва да се прави разлика между истинска инфекция и просто наличието на вирус”, казва проф. Джонатан Бол, преподавател по молекулярна ворусология в университета Нотингам. “Пандемията се дължи на предаване на вируса от човек на човек. Според мен вирусът, който е открит в много ниски нива в това куче, трудно би се предал на друго куче или на човек”, допълва той. Смята се, че новият коронавирус се е предал на човек от диво животно на пазара за животни в Ухан, Китай. Вирусът може незабелязано да се е разпространил сред други животни преди да стигне до човека - такъв всъщност е пътят на много вируси като птичият грип, ебола, SARS. Учените твърдят, че вероятността вирусът да се разпространи сред друг животински вид като кучетата, например, за такъв кратък период от време е минимална.

По време на епидемията от SARS през 2003 г., малък брой котки и кучета са дали положителни проби за вируса. Тези животни обаче не са го предали на други представители от своя вид или на хора.

COVID-19 рядко убива

При повечето хора болестта преминава с леки симптоми (суха кашлица, висока температура) и те се възстановяват. При някои вирусът причинява сериозни усложнения като пневмония, дихателни проблеми, а в някои случаи се оказва смъртоносен (1%) заради увреждания на белите дробове. По-възрастните хора с хронични заболявания са в по-голям риск от усложнения. Добре е да помним, че обикновеният грип, който се появява всяка зима, също взима жертви, в Обединеното кралство те са около 600 на година, а жертвите по света са стотици хиляди.

Засега няма лек

До този момент няма разработени лекарства или ваксини срещу новия вирус, а антибиотиците също се оказват неефективни (те се борят с бактериите, не с вирусите). Има някои схеми на лечение, но обикновено организмът сам успява да се възстанови. Учени по цял свят работят усилено за разработването на ваксина, която обаче първо трябва да премине клинични тестове, а това може да отнеме месеци. По-възрастните хора със заболявания като астма, сърдечни проблеми, рак или диабет са най-уязвимата група. Макар че вирусът може да се предаде на представители от всички възрастови групи, смята се, че само един на всеки пет човека ще се зарази, а най-лошият възможен сценарий е за 80% заразени.

Консумацията на китайска храна е безопасна

Няма причина да спрете да си поръчвате китайска храна. От СЗО също информират, че е безопасно да получавате пратки и писма от страни, които са огнища на заразата. Вирусът не би оцелял дълго върху тези повърхности. Но той може да остане за няколко дни върху повърхности като брави на врати, чаши, мобилни телефони или пари, затова е и толкова важно често да миете ръцете си с вода и сапун.

Риск от зараза има, ако сте в контакт със заразоносител на разстояние по малко от два метра за повече от 15 минути. Затова и експертите посочват социалната изолация (работа от вкъщи, по-рядко ползване на градския транспорт) като добра защита.
Прочетете повече за:
коронавирус
Други новини

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ