Магията на сапуна – как той убива коронавирус

15 Март 2020 13:54
Магията на сапуна – как той убива коронавирус
Източник: pixabay.com
Вирусите могат да бъдат активни извън тяло часове, дори дни. Дезинфектанти, течности, кърпички, гелове и кремове, съдържащи алкохол, са полезни средства да се отървем от тях, но не са толкова добри, колкото обикновения сапун.

Странно е, защото здравните власти казват, че всъщност няма конкретно лекарство, което да спре коронавируса, но обикновеното миене на ръце със сапун може да спре разпространяването му. Защо обаче сапунът работи толкова добре срещу коронаворуса, а и повечето вируси като цяло?

Най-краткият отговор е: защото вирусът е наночастица, в която най-слабото звено е липидният (мастният) слой. Сапунът разгражда мастната мембрана и вирусът е разпада като къща от карти, след което умира или по-точно казано – става неактивен. Вирусите не могат да бъдат убити, тъй като те реално не са живи. Няма силни връзки между трите основни компонента на един вирус – рибонуклеинова киселина, белтъци и липиди, така че не е необходима и употребата на силни химикали, за да бъдат разделени.

При кихане и кашляне, попадналите в дихателните пътища вируси могат да прелетят на до 10 метра. За коронавируса разстоянието е поне два метра. Попадайки върху различни повърхности, вирусът остава активен, а човешката кожа е много благоприятна среда за него заради интеракцията му с белтъците и мастните частици от мъртвите клетки.

Често отмиването на вируса с вода не е достатъчно, защото тя често не може да наруши здравата връзка на „залепения“ вирус и кожата. Сапунената вода обаче нарушава целостта на вируса и именно затова редовното и качествено миене на ръце е основна препоръка за превенция.
Други новини

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ