Нидерландски учени успяха да изолират антитела срещу COVID-19

16 Март 2020 10:08
Нидерландски учени успяха да изолират антитела срещу COVID-19
Източник: Марко де Хаан
Учени от Медицинския център „Еразмус“ и университета в Утрехт са успели да открият и изолират антитела срещу COVID-19, съобщава университетското списание „Еразсмус“.

„Това е първото антитяло, за което знаем, че блокира инфекцията и съществува голям шанс да го превърнем в лекарство, което скоро да излезе на пазара“, съобщава Франк Гросфелд, професор по клетъчна биология в Ротердам. 

Все още обаче предстои доста работа. Антитялото трябва да бъде тествано върху пациенти, което може да отнеме месеци. Изследването все още не е валидирано от колегите на откривателите, този процес тече в момента. Ако те го валидират, както се очаква, откритието първо ще бъде публикувано. В момента данни от него са качени само в уебсайт, в който биолозите, работещи по проблема, споделят достиженията си.

“Преди около петнадесет години реших да изследвам дали не бихме могли да създадем антитела (протеини, които да реагират на антигени като вирусите) в мишки. Проектът беше успешен и така беше създадена компанията Erasmus MC: Harbor Antibodies BV. Вече имаме клонове в Шанхай, Бостън и Ротердам, където е разположен и нашият отдел за иновации. Те работят предимно върху развитието на антитела за лечение на тумори. Бяхме замразили неизпробвани антитела от предишни наши проучвания, които не  бяха реагирали с мутациите на вирусни щамове, но реагираха със SARS1. Когато започна кризата със SARS2, веднага изпробвахме тези антитела и се оказа, че те реагират на вируса. В последствие изолирахме и антителата срещу COVID-19, които предстоят да бъдат изпробвани върху хора”, обяснява проф. Гросфелд.

Ръководителят на изследването Беренд-Ян Бош от университета в Утрехт не иска да създава фалшиви очаквания.„Това е първата многообещаваща крачка, но все още е твърде рано, за да спекулираме за действието на евентуално лекарство върху хората” , предупреждава той. “Проучването ни се проверява в момента. Още коментари ще направим, когато този процес приключи.“

Ако антитялото действа и на пациенти, то ще блокира възможността на вируса да причинява инфекции и пациентът ще има време да се възстанови.

„Разбира се, превенцията продължава да е по-важна от лечението. А истинско решение на проблема ще донесе ваксина, но за разработката й имаме нужда от около две години“, уточнява професор Гросвелд.
Списанието
Други новини
Facebook

Twitter

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ