Китай отменя карантината на Ухан на 8 април

24 Март 2020 17:06
Китай отменя карантината на Ухан на 8 април
Китайското правителство оповести, че ще отмени карантината на Ухан, столицата на провинция Хубей и градът, от който тръгна заразата на COVID-19, на 8 април, което ще е  преломен момент в битката на страната срещу новия коронавирус.

Близо два месеца Ухан беше откъснат от външния свят в безпрецедентен опит на правителството да спре разпространението на болестта. На 8 април ще бъде отменена и карантината на още няколко града в провинция Хубей

От 19 март насам в провинцията не са регистрирани никакви нови случаи на заразени, след като в пика на епидемията броят на засегнатите надхвърляше 1000 човека на ден. Заразените в Хубей бяха най-многобройни (67 801), както и смъртните случаи - 3 160.

Сега обаче китайският президент Си Дзинпин изразява увереност, че неговото правителство е успяло да се справи с пандемията в страната. На 10 март той посети столицата на провинция Хубей за пръв път, след като заразата се появи.

На 23 януари на Ухан беше наложена безпрецедентна карантина (мярка, която много държави в Европа в момента налагат), когато бяха блокирани всички магистрални изходи, а самолетните полети, железопътните и автобусни пътувания отменени. Строгите мерки, на които бяха подложени 60 милиона жители на Хубей имаха за цел да обърнат хода на събитията и да спрат заразата.

Но въпреки че рестрикциите в Китай успяха да забавят разпространението на инфекцията, те не можаха да я спрат. Броят на засегнатите от новия коронавирус по света  вече надхвърля 380 000 души, а смъртните случаи са над 16 500, сочат данни на Световната здравна организация (СЗО).

Още тази сряда (25 март), гражданите, населяващи провинция Хубей, с изключение на жителите на Ухан, ще имат правото да напускат провинцията, ако покажат на мобилните си телефони зелен QR код, се казва в изявление на местните власти.

Всички жители на Хубей бяха задължени да свалят на мобилните си апарати цветния QR код, който показва три цвята - червен, жълт и зелен и е индикатор за здравословното им състояние. Цветовете са в съответствие с базата данни на местната служба за епидемиологичен контрол. Хората, които са били диагностицирани с коронавирус или са преносители на заразата, но нямат симптоми, получават червен код, най-близките им контакти, са с жълт код, а хората, които нямат досие в базата данни получават зелен код, тоест те са достатъчно здрави и могат да пътуват свободно.

Жители от други региони на страната, които също имат зелен QR код, ще могат да пътуват до Хубей и Ухан, без да им се изискват други допълнителни документи. Ритъмът на живот в Ухан също ще започне да се връща към нормалните си темпове, макар че все още не се знае кога училищата и университетите ще отворят отново врати.

“Дълго чаках този ден”, казва Бо Ханлин, жител на Ухан, който е трябвало да остане в дома си близо два месеца. “През последните няколко седмици местните власти бавно започнаха да предприемат стъпки към възстановяването на нормалния ритъм на живот в града. На някои жители им е беше позволено да се върнат на работа, след като  представиха специално писмо от работодателите си”, споделя Ханлин.

Миналата неделя властите на Ухан обявиха, че жителите със зелен QR код и писмо от работодателите ще могат да се върнат на работа, като единственото условие е всеки ден, щом се приберат вкъщи, да им бъде измервана температурата. Всички пропускателни пунктове в града също ще бъдат премахнати, а градският транспорт постепенно ще се върне към обичайния си график. Някои от кварталните заведения за хранене също вече отвориха, макар че супермаркетите продължават да са затворени.
Прочетете повече за:
коронавирусУханкарантина
Списанието
Други новини
Facebook

Twitter

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ