Люспестите мравояди са носители на вируси, подобни на Covid-19

27 Март 2020 11:13
Люспестите мравояди са носители на вируси, подобни на Covid-19
Източник: Getty Images
Оказва се, че панголините (люспестите мравояди), обект на контрабанда в Китай, са носители на вирус, близък до този, който предизвика настоящата пандемия.

“Пазарите за диви животни трябва да бъдат забранени навсякъде в Азия, за да се ограничи до минимум риска от бъдещи подобни пандемии”, се казва в международен научен доклад, публикуван в сп. Nature.

Панголините са обект на най-голям трафик в Азия и се използват за храна, както и в традиционната китайска медицина. Според експерти, първоизточник на COVID-19 са прилепите, но вирусът може би се е предал на човека през още един животински вид.

В публикувания научен доклад изследователите обясняват, че “трябва да се взимат специални мерки за сигурност при контакт с тези диви животни и че продажбата им на т.нар. азиатски мокри пазари трябва да бъде напълно забранена”.

Необходими са допълнителни изследвания на този вид мравояди в дива среда в Китай и югоизточна Азия, за да се установи каква е ролята им в появата на коронавируси и какъв е рискът тези вируси да бъдат предадени на хората.

Люспестите мравояди са сред най-честите жертви на контрабанда, а видът е заплашен от изчезване. В края на февруари китайското правителство забрани търговията с диви животни в цялата страна в опит да спре нарастващия тогава брой на смъртните случаи, причинени от новия коронавирус.”Ние оценяваме действията, предприети от китайските правоприлагащи органи за затваряне на пазарите за диви животни, както и усилията им през последните години да се справят с незаконната търговия с тях. Докато затварянето на пазарите може да има голямо въздействие, то само забраните няма да спрат незаконната търговия, ако търсенето на диви животни продължава. Тази криза в общественото здравеопазване трябва да послужи като събуждане и осъзнаване на проблема с неустойчивото използване на застрашени животински видове и части от тях за консумация, съставки на традиционната медицина или като екзотични домашни любимци” се казва в официално изявление по темата на Световния фонд за дивата природа (WWF).
Прочетете повече за:
мравоядикоронавирус
Списанието
Други новини
Facebook

Twitter

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ