COVID-19 Пандемията води до огромно намаляване на замърсяването на въздуха

28 Март 2020 18:24
COVID-19 Пандемията води до огромно намаляване на замърсяването на въздуха
Източник: ESA satellite data
Пандемията от коронавирус ограничава индустриалната активност е временно намалява нивата на замърсяване на въздуха по света, показват сателитни снимки от Европейската космическа агенция.

Експерт твърди, че това е „най-големият експеримент, провеждан някога“ от гледна точка намаляване на индустриалните емисии.

През последните шест седмици нивата на азотен диоксид над градове и индустриални клъстери в Азия и Европа са значително по-малко спрямо същия период на 2019 година.

Азотният диоксид се отделя от двигатели на автомобили, електрически централи и други индустриални процеси и се смята, че предизвиква респираторни болести като астма.

Макар и да не е парников газ, замърсителят произлиза от същите дейности и индустриални сектори, които са причинители на огромен дял от въглеродните емисии, причиняващи глобалното затопляне.

Очаква се намаляването на замърсяването на въздуха да доведе до ползи за здравето, макар и да не са толкова много, че да компенсират загубите от заболяването.

Едно от най-сериозните намалявания на нивата на замърсяване се наблюдава над Ухан в централен Китай (на снимката), който беше изцяло затворен в края на януари. Градът е с население от 11 млн. жители, служи като голям транспортен възел и има стотици фабрики, произвеждащи части за автомобили и други консумативи, захранващи световни пазари. Според НАСА нивата на азотен диоксид са с 10-30% по-ниски от обикновено.

Забелязва се сериозно намаляване на замърсяването и в Южна Корея, Северна Италия и Великобритания (Лондон и покрайнините му).
Списанието
Други новини
Facebook

Twitter

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ