Откраднаха картина на Ван Гог от музея “Сингър Ларен” в Нидерландия

30 Март 2020 19:44
Откраднаха картина на Ван Гог от музея “Сингър Ларен” в Нидерландия
Картина, дело на прочутия нидерландски художник Ван Гог, е била открадната от музея “Сингър Ларен” край столицата Амстердам.

Крадците са влезли с взлом в музея окло 3.15 сутринта в неделя срещу понеделник и са откраднали платното, на което е изобразена градината на енорийския свещеник в Нюнен от пролетта на 1884 г., озаглавена “Пролетна градина”.

Картината е била предоставена временно на музея и е притежание на Музея в Грьонинген. Не е установена липсата на други картини. Директорът на музея “Сингър Ларен” Еверт ван Ос е заявил, че е “ядосан, шокиран и тъжен от извършената кражба, защото изкуството съществува, за да бъде виждано и споделяно, да вдъхновява и да успокоява, особено в тези трудни времена”. В официалното изявление на Музея в Грьонинген се казва, че “масленото платно от 1884 г. е единствената картина на Ван Гог, която музейният център притежава”.

Полицията съобщава, че крадците са счупили стъклена витрина, за да проникнат в музея. Това задействало аларма, но когато полицията пристигнала на местопрестъплението, картината вече била изчезнала. Следователи разпитват обитатели на съседни сгради, проучват се и видеозаписи.

В музея "Сингър Ларен" е изложена личната колекция на американците Уилям и Ана Сингър, съдържаща предимно творби на неоимпресионизма, експресионизма и кубизма.
Списанието
Други новини
Facebook

Twitter

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ