Пауоновите паяци показват ярка палитра от цветове

03 Април 2020 11:22
Пауоновите паяци показват ярка палитра от цветове
Източник: Museums Victoria
Дори и да не харесвате паякообразните, трябва да признаете, че представителите на този вид паяци са впечатляващо цветни.

Наскоро в сп. Zootaxa бяха описани седем нови представители от вида на пауновите паяци.

Подобно на братовчедите си Maratus genus, тези новооткрити представители също населяват Австралия и мъжките демонстрират палитра от ярки цветове по време на размножителния период.


Коремната украса на Maratus constellatus напомня за "Звездна нощ" на Ван Гог

22-годишният Джоузеф Шуберт от музеите Виктория в Австралия е описал 12 от общо 85-те различни подвида, повечето, от които е наблюдавал в естествената им среда. Имената на новите видове са Maratus azureus, Maratus constellatus, Maratus laurenae, Maratus noggerup, Maratus suae, Maratus volpei и Maratus inaquosus. Болшинството от тях населяват западна Австралия.

“Любимият ми вид е Maratus constellatus”, казва той. “Изминах седем часа с кола, за да стигна до Калбари, където се срещат тези паяци. Шарките върху корема им напомнят поразително на картината на Ван Гог ‘Звездно нощ’ - от там всъщност идва и наименованието им costellatus, което в превод от латински значи ‘звезден’”.


Пауновите паяци са миниатюрни, размерите им са колкото на оризово зърно

“Няколко от новоописаните паунови паяци са кръстени на хората, които са ги открили. И съм убеден, че има поне още толкова, които предстоят да бъдат открити”.

Пауновите паяци обикновено са доста малки, с размерите на оризово зърно. Мъжките са с красива разцветка, докато цветовете на женските са по-скромни - кафяво, черно и бежово. По време на размножителния период мъжките гордо показват корема и дългите си крачета. Някои видове дори имат крила, които могат да разтварят като ветрило, откъдето всъщност идва и асоциацията с пауните.
Прочетете повече за:
паунови паяци
Списанието
Други новини
Facebook

Twitter

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ