Изкуствен интелект превежда мозъчни вълни в изречения

01 Април 2020 14:30
Изкуствен интелект превежда мозъчни вълни в изречения
Учени са направили стъпка напред в разчитането на човешка реч, позовавайки се единствено на мозъчните вълни по време на процеса на говорене.

В публикуваното в сп. Nature Neuroecience проучване се казва, че създадените алгоритми могат да трансформират мозъчни модели в изречения в реално време, а процентът на грешка при разчитането на думи е едва 3%.

Предишните т.нар “мозъчни интерфейси” нямаха особен успех при разшифроването на невронната активност. Предишни опити в тази сфера са успели единствено да разшифроват части от изговорени думи или много малък процент от думите, съдържащи се в конкретна фраза.

Специалистът по машинно обучение д-р Джоузеф Мейкин от Калифорнийския университет в Сан Франциско и неговите колеги се опитали да подобрят точността на алгоритъма.

За целта четирима доброволци са прочитали на глас изречения, а електроди са записвали мозъчната им активност. Информацията от мозъчната активност е била след това подавана към изчислителна машина, която е трябвало да установи модели и често срещани характеристики в тези данни.

После тези модели са били съпоставени с повтарящи се особености на речта като гласни, съгласни или определени команди, а друга част от системата е декодирала всяка дума, за да образува изречения.

И все пак авторите на изследването признават, че засега обхватът на създадения от тях алгоритъм е ограничен. Трябвало е например речта за декодиране да бъде ограничена до 30-50 изречения, за да може да бъде разчетена точно. Предстои декодерът да се разшири така, че да разчита не само ограничен, но и по-общ език.
Списанието
Други новини
Facebook

Twitter

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ