Изобразиха графично формите на българските хора

02 Април 2020 10:32
Изобразиха графично формите на българските хора
Източник: Фондация Таратанци
Български творчески екип е успял да изобрази графично 34 български хора от различни етнографски области в страната, рисувайки неподозирано изящни форми.

Графиките изобразяват танцуването на хорото от само един човек, а цветовете, използвани във фона на изображенията, са заимствани от народните носии от фолклорната област, от която произлиза хорото.Например, Дайчовото хоро има за фон линии в кафеникав и зелен цвят. Тези цветове са типични за някои части на носиите в Северняшката фолклорна област. А броят на линиите показва тактовия размер на хорото. Дайчовото хоро е 9/8 тактов размер, затова има 9 кафяви и 8 зелени линии.
“С този наш начин за представяне на хората целим да направим фолклора и българските хора достъпни и интересни за съвремието. Но не забравяйте, че определено магията на хорото се получава от танцуването заедно”, казват авторите на проекта от фондация “Таратанци”.

Графичните изображения на 34-те хора са част и от пътуваща изложба “Последвай стъпките”, която обикаля България и чужбина, за да напомня за чудото на българския фолклор.
Списанието
Други новини
Facebook

Twitter

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ