Шънджън стана първият китайски град, забранил консумацията на кучешко и котешко месо

03 Април 2020 13:50
Шънджън стана първият китайски град, забранил консумацията на кучешко и котешко месо
Източник: pixabay.com
Шънджън стана първият китайски град, забранил продажбата и консумацията на кучешко и котешко месо. Забраната идва след коронавирус пандемията, заради която беше ограничено разпространяването и яденето на диви животни. Шънджън обаче разшири рестрикцията, включвайки и кучета и котки.

Забраната ще влезе в сила от 1 май. По данни Humane Society International (HSI) над 30 млн. кучета са убити за месо в Азия. Въпреки това в Китай не е практика да се яде кучешко месо – повечето граждани на страната не са го правили и заявяват, че не искат да го правят.

Междувременно беше одобрено използването на лекарство от меча жлъчка, добивано от живи мечки, държани в плен. Обикновено то се използва за лечение на болести, свързани с бъбреците и черния дроб. Не е доказана обаче ефективността му срещу коронавируса, а процесът на извличане е болезнен и стресиращ за животните.

През февруари китайските власти забраниха търговията и консумацията на месо от диви животни заради предположенията, че вероятно разпространението на коронавируса е започнало именно по този начин.
Списанието
Други новини
Facebook

Twitter

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ