Правят проучвания дали БЦЖ ваксината помага срещу новия коронавирус

04 Април 2020 10:00
Правят проучвания дали БЦЖ ваксината помага срещу новия коронавирус
Източник: Getty Images
Държави, в които ваксината срещу туберкулоза (БЦЖ) е била задължителна, са регистрирали по-малко смъртни случаи от коронавирус, сочи ново проучване.

Предварителното проучване, публикувано в medRxiv, платформа за непубликувани в официални медицински журнали изследвания, открива връзка между държавите, в които е била задължителна БЦЖ (Bacillus Calmette-Guerin) ваксината и по-малкото регистрирани случаи на COVID-19. Клиницисти от поне шест държави в момента изследват тази взаимосвързаност, като ваксинират с БЦЖ медицински работници от предната линия, както и по-възрастни хора, за да разберат дали ваксината действително осигурява някаква форма на защита срещу новия коронавирус.

Доц. Гонзало Отазу от Нюйоркския технологичен институт, който е автор на изследването, започва да анализира наличната информация, след като установява, че броят на заболелите от COVID-19 в Япония е значително по-малък. В страната са регистрирани едни от първите случаи на коронавирус извън територията на Китай, но въпреки това Япония не обявява извънредно положение и не прилага строги ограничителни мерки както други държави. Доц. Отазу обяснява, че според данни от предишни изследвания, ваксината срещу туберкулоза предпазва и от други зарази. Това подтиква него и екипа му да започнат да събират информация в кои държави БЦЖ ваксината е задължителна и кога е била въведена тя. После те сравнили броя на потвърдените случаи на заболели и на починали от COVID-19 и установили, че има явна взаимосвързаност.

В Италия и САЩ, държави с висок жизнен стандарт и значителен брой на засегнатите от новия коронавирус, ваксината срещу туберкулоза е препоръчителна и то само за хора в риск, а страни като Германия, Испания, Франция, Иран и Обединеното кралство са имали задължителна БЦЖ ваксина, но са прекратили тази практика преди десетилетия. В Китай, откъдето тръгна пандемията също има политика на задължителни БЦЖ ваксинации, но до 1976 г. тя не се е спазвала много стриктно, обяснява Отазу. Страни като Япония и Южна Корея, където тази ваксина е била задължителна, са успели да овладеят епидемията.

“Засега разработването на ваксина срещу COVID-19 остава далечна перспектива, а ефектът от медикаментите срещу новия коронавирус, които също са в процес на разработка, ще бъде известен едва след месеци. Ето защо е разумно да се проучи дали БЦЖ осигурява защита срещу COVID-19”, казва имунологът проф. Елеонор Фиш от Университета на Торонто. Предстои проучването на Отазу да бъде подложено и на партньорска проверка, важен критерий за валидирането на всяко научно изследване. “Резултатите от това проучване трябва да се четат много внимателно”, допълва Фиш.

Отазу, който споделя, че вече е получил коментари от свои колеги, в момента разработва втора версия на доклада, която ще включва и евентуалните проблемни точки. Отазу е предал изследването си за анализ и на американското научно издание Frontiers of Public Helth.

Вирусологът д-р Михай Нетеа от Университетския медицински център “Радбоуд” в Нидерландия е сред първите изпробвали БЦЖ ваксината като средство срещу новия коронавирус. Екипът на д-р Нетеа вече е ваксинирал 200 здравни работници с БЦЖ Според д-р Нетеа първите резултати трябва да бъдат известни след месец. Екипът му сега се подготвя да изпробва ефективността на ваксината и върху хора над 60 годишна възраст. Подобни опити се правят и в Австралия, Дания, Германия, Обединеното кралство и САЩ.

Учените все още търсят обяснение защо ваксината срещу туберкулоза би действала и в борбата с други инфекциозни заболявания. Д-р Нетеа, който от десетилетия изследва БЦЖ ваксината, казва, че тя обостря имунната система така, че да реагира на всеки друг патоген, атакуващ организма по начин подобен на този на туберкулозната бактерия.

“БЦЖ ваксината създава маркери за имунната система, които да ползва на по-късен етап”, казва д-р Нетеа. Но Дори и БЦЖ да се окаже действително ефикасна в борбата с новата пандемия, хората не трябва да бързат да се ваксинират.

“Не искаме всички изведнъж да се втурнат да се ваксинират, така както се втурнаха да купуват тоалетна хартия”, казва Отазу. “Все още ни предстоят клинични тестове, а и да не забравяме, че случаи на коронавирус все пак има и в държави със задължителна БЦЖ ваксинация”, казва Отазу.
Списанието
Други новини
Facebook

Twitter

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ