Испански крепостен град остана незасегнат от заразата

06 Април 2020 14:17
Испански крепостен град остана незасегнат от заразата
Източник: Сантяго Галван
Крепостният град Захара де ла Сиера в южна Испания в миналото е бил използван, за да отблъсква вражеските набези. В Средновековието маври и християни водят битки за него, а през 1812 г. французите успяват да го завладеят. Днес, издигащият се над андалусийската провинция исторически град отново се оказва непробиваема крепост.

На 14 март Захара де ла Сиера се самоизолира от външния свят, когато заразата от новия коронавирус застигна Испания. Кметът на града, 40-годишният Сантиаго Галван, решава да остави само един от общо петте входа на града отворен. Сантиаго предприема тази стъпка веднага щом Испания обявява извънредно положение. Оттогава в страната са регистрирани над 100 000 случая на заболели и 10 000 смъртни случая от новия коронавирус, сочи статистика на американския университет “Джон Хопкинс”.


Кметът на града, Сантиаго Галван, поставя Захара под карантина в деня, в който Испания обявява извънредно положение

В Захара де ла Сиера обаче няма нито един регистриран случай на заразен с COVID-19  сред 1400-те жители на града. “Изминаха вече две седмици от обявяване на извънредното положение и смятам, че тази статистика е добър знак”, споделя Галван.

Крутите мерки на кмета срещат пълна подкрепа от съгражданите му и особено от по-възрастните. Почти една-четвърт от населението на Захара е над 65-годишна възраст, а в домът за възрастни хора в града живеят над 30 души.

Кокетни бели къщи са пръснати по стръмните склонове на средновековния крепостен град, с неговите тесни, виещи се улици и горички с маслинови дървета. Градът е на един час път с кола от Севиля и е любима туристическа дестинация. Галван споделя, че още през първите дни след обявяване на извънредното положение е трябвало да отпратят френски и германски туристи, които не били разбрали за предприетите от държавата мерки.

На пропускателния пункт на единствения отворен вход на града има само един полицай. Двама души, облечени в защитни облекла, които обичайно се използват по време на пръскането на маслиновите дървета, дезинфектират превозните средства със смес от белина и вода.


Всички, преминаващи през единствения отворен вход на града, превозни средства се дезинфекцират със смес от вода и белина

В града също са въведени сериозни санитарни предпазни мерки. "Всеки понеделник и четвъртък в 17:30 ч. група от около 10 души излиза на улиците, за да всички улици, площади и откритите площи", казва Галван.Един от тях е местният фермер Антонио Атиеза, който се движи из града със земеделския си трактор и пръска улиците. 

Местният бизнес плаща на две жени да правят хранителни и медицински доставки, за да намалят броя на хората на улицата, особено тези, които са най-уязвими от заразяване с вируса. Жените работят около 11 часа на ден, а поръчките не спират. Градът е оборудвал и две коли с музика и светлини, "така че децата да могат да излизат на балконите си и да се забавляват", казва Галван.

Икономическата жизнена сила на стотици малки испански градове като Захара се осигурява от семейни фирми и самонаети лица. Затова и настоящата ситуация налага общинският съвет да използва фонда за действие в извънредни ситуации, за да покрие разходите за електроенергия, вода и данъци за местния бизнес по време на националното извънредно положение. Барове и ресторанти, разчитащи на туризма (в Захара те са 19) иначе биха се озовали на ръба на оцеляването.

За Галван това не е просто финансова помощ, а преди всичко начин да се запази Захара като общност. И все пак признава, че, ако националната блокада продължи, ще се наложи градът да потърси помощ от Мадрид. "Ще се нуждаем от финансова глътка въздух, ако това продължи", споделя той.
Прочетете повече за:
Захара де ла Сиеракоронавирус
Списанието
Други новини
Facebook

Twitter

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ