Евроинс Иншурънс Груп стъпва на застрахователния пазар в Беларус

05 Май 2020 13:45
Евроинс Иншурънс Груп стъпва на застрахователния пазар в Беларус
Една от водещите застрахователни групи в Югоизточна Европа (ЮИЕ) - българската „Евроинс Иншурънс Груп” АД (ЕИГ) АД, част от Еврохолд България АД, финализира сделката по придобиване на ЕRGO Беларус след одобрение от регулаторните органи в страната - Министерство на антимонополното регулиране и търговията и Министерство на финансите.

ЕRGO Беларус е дъщерна компания на германската ЕRGO, една от водещите застрахователни групи в Европа, която от своя страна e собственост на Мunich Re, един от лидерите в световното презастраховане.

През 2019г година „Евроинс Иншурънс Груп” АД се договори да придобие застрахователни дружества на ЕRGO в Беларус, Чехия и Румъния. Сделките за застрахователите на германската група в Чехия и Румъния чакат одобрение от местните регулаторни органи.

Новопридобитата компания в Беларус в цифри и факти

ЕRGO Беларус е специализирана в сегмента на общото застраховане (отговорности, имуществени, медицински, транспортни, злополуки, помощ при пътуване и др.) и е третият по големина частен застраховател в страната в сектор, доминиран на този етап от държавни дружества. През 2019 г. компанията реализира близо 10 млн. евро брутен премиен приход, което е 7.4% ръст спрямо предходната година. По този показател беларуското дружество е на десета позиция сред застрахователите в страната с пазарен дял от около 2%. ЕRGO Беларус е на печалба като през миналата година реализира нетен резултат от  0.15 млн. евро. Покритието на капиталовото изискване за платежоспособност (SCR) на компанията – ключов показател за стабилност на един застрахователен бизнес, е близо 300% или 3 пъти над регулаторните изисквания. 

Към края на 2019 г. ЕRGO Беларус има 92 хил. активни договора с 67.7 хил. клиенти. Служителите на компанията наброяват близо 100. Още толкова са и нейните застрахователни агенти. Очакванията са дружеството да бъде ребрандирано и да оперира под бранда Евроинс. Резултатите на ЕRGO Беларус ще бъдат консолидирани в отчета на ЕИГ от настоящото второ тримесечие на годината.  

Беларуският застрахователен пазар се оценява на около 600 млн. евро годишно като през миналата година отбелязва ръст от близо 15% спрямо 2018 г. Специфична особеност в него е, че популярната и задължителна застраховка “Гражданска отговорност на автомобилистите” на този етап може да се предоставя само от държавни застрахователни дружества. В същото време всички застраховки могат да бъдат сключвани отдалечено и изцяло дигитално. 

В условията на епидемия от коронавирус (Covid-19) Беларус е сред малкото страни в света, в които няма наложени каквито и да било ограничения и икономиката на страната работи на пълни обороти, доколкото това е възможно. 

Експанзията на ЕИГ в региона

Беларус е четвъртата държава в региона на бившите съветски републики, в която ЕИГ започва дейност, а сделката за дъщерното дружество на ERGO в страната e петото придобиване, което българската група реализира на тези пазари. Българската застрахователна група вече развива бизнес в Украйна, Русия и Грузия, където през изминалите години закупи общо четири компании. С новопридобитата ЕRGO Беларус пазарите в региона се очаква да формират 15% от общите приходи на ЕИГ и 20% от нетния финансов резултат на групата. 

“Сделката в Беларус е част от стратегията ни за все по-активно присъствие в страните от бившия СССР, чиито застрахователни пазари все още са в начален етап на развитие, но с голям потенциал за растеж. С придобиването на ЕRGO Беларус надграждаме партньорството ни с германската група и диверсифицираме допълнително продуктовия портфейл на групата. Ще съхраним фокуса на новопридобитата компания върху здравословния ръст на бизнеса, увеличаването на рентабилността и подобряването на качеството на обслужване на клиентите. В същото време ще внесем най-добрите практики от дейността на собствената ни мрежа и ще предложим на новите ни клиенти голям набор от надеждни застрахователни продукти, което ще допринесе за по-нататъшното развитие на местния пазар. Продължаваме да си партнираме с ЕRGO за останалите сделки”, коментира Георги Марков, зам.-изпълнителен директор на ЕИГ.  

Преди две години ЕИГ придоби от германската група и специализираната в застраховки при пътуване украинска компания ERV. Споразумението още тогава предвиждаше бъдещо сътрудничество между двете страни по сделката, в това число трансфер на ноу хау и възможност българската група да продава застраховки за пътувания с бранда на ERV в Украйна и други държави, в които оперира. 

С новата сделка ЕИГ ще развива дейност в общо единайсет европейски страни, в това число чрез свои дъщерни дружества в седем от тях - България, Румъния, Северна Македония, Русия, Украйна, Грузия и Беларус.

Опитът на ЕИГ в сделките по придобивания       

През последните години ЕИГ придоби пряко или чрез своите поделения: застрахователния бизнес на германската Talanx International в България и Украйна – съответно ХДИ Застраховане и HDI Strakhuvannya; на холандската Achmea в България - Интерамерикан; на QBE в България и Румъния; застрахователния портфейл на АТЕ Иншурънс, румънското дъщерно дружество на гръцката Пиреос Банк; един от водещите застрахователи в Грузия - IC Group; специализираната в застраховки при пътуване украинска компания ERV, собственост на ERGO; значителен дял в руското застрахователно дружество ООО РСО Евроинс и други. 

През 2019 г. консолидираният премиен приход на ЕИГ достигна 848 млн. лв., което е ръст от 32% спрямо предходната година. Консолидираният краен резултат преди данъци нарасна повече от два пъти до 21.6 млн. лв. 
Списанието
Други новини
Facebook

Twitter

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ