Топ 5 футболни правила, които не знаете

14 Март 2021 10:04
Топ 5 футболни правила, които не знаете
VAR системата, залозите в реално време, докато гледаме мача на живо от компютъра си без телевизор, Купата на купите – това са все новости във футбола. Те няма да са последни. Сигурни сме в това. Най-легендарният спорт за всички времена се променя постоянно. Променят се правилата му, променя се дори начина, по който му се наслаждаваме заради новата реалност, в която ни вкара пандемията с Covid-19, променя се дори и залагането като активност, превръщайки се от забавление и хоби в истинска професия.

И точно както се появяват абсолютно нови екзотични пазари за залози, каквито можете да видите още сега след официална и редовна Winbet, така се появяват дори нови правила във футбола. Нещо повече – съвсем нормално е дори, докато си гледате мач да видите странно правило, което ще сметнете за ново, но да се окаже старо, ама твърде странно, за да се приложи повече от 2 пъти на 10 години. 

Именно за част от тези наистина нестандартни правила ще си говорим днес. Вижте петте избрани от нас наистина шокиращи и не толкова известни футболни правила. Интересно е дали ще знаете поне някои от тях.

Правилото „не се радвай твърде рано“

Знаете ли, че футболист, който е изпаднал в екстаз след точно попадение във вратата, което обаче според решение на съдията е незачетено на гол, може да бъде наказан. Това е ситуацията, в която уж с едно правилно действие, стигате до две неприятни решения от страна на съдията – няма гол, но пък има наказание за предварителната радостна реакция. Нещо подобно, между другото, се е случвало на самия Роналдо.

Играта се преустановява не поради пиротехника, а поради прекия й контакт с топката

На практика, няма правило за спиране на мача, ако на терена се озове какъвто и да е, различен от официалната топка предмет. Според официалния правилник играта се спира само когато този предмет влезе в директен контакт с топката.

Биещият дузпа има право само на един опит

Или казано по друг начин, футболистът, който бие дузпата, но не уцели, няма право на повторен удар в случай че топката удари греда и тя отскочи към него. Всеки друг може да се опита, но не и той. Правилото гласи, че избраният за дузпата има право на един удар – или уцелва, или не, остава възможността за останалите и това важи само ако има удар в гредата.

И пак за радостта от гола – не повече от 11 радостни играча и това е

Според правилото, ако има точен удар във вратата, но по това време на терена има не 23 души (11 от всеки отбор и главния съдия), а повече, тоест неоторизирани лица, играчи резерви, треньори или който и да е друг, голът ще бъде отменен. Освен това, съдията ще отсъди подновяване на играта. Ще има или удар от вратата или съдийска топка – най-често това в въпрос на индивидуална преценка на съдията.

Долните гащи на футболистите трябва да са в цвета на горните гащи

Виждали сме всякакви възгласи от радост от страна на футболисти при точно попадение, включително и зрелищно показване на долното бельо. Това обаче може да изиграе лоша шега на онези, които не са наясно с правилото за един и същи цвят на долните и горните гащи. Правилото е наложено, за да не се създава объркване по време на игра, включително и за зрителите и съдиите, като последните са напълно в правото си да накажат (как, не сме сигурни точно), ако този „стил на екипиране“ не бъде спазен.
Други новини

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ