Започнаха честванията на 100-годишнината на Националната музикална академия

23 Март 2021 11:34
Започнаха честванията на 100-годишнината на Националната музикална академия
Източник: БТА

През 2021 г. Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” чества своята 100-годишнина. По този повод най-старото висше училище за професионални музиканти в България е подготвило богата програма с множество събития, които предстои да се провеждат през цялата юбилейна година. Въпреки сложната епидемиологична обстановка Академията не е спирала своята учебна и творческа дейност. Доброто администриране от страна на ръководството, високият професионализъм на преподавателите и забележителното равнище на подготвеност на студентите и докторантите дадоха възможност да бъдат осъществени редица изяви при спазване на необходимите противоепидемични мерки.

Отдавайки дан на националния празник на България и в памет на родения на 13 март Панчо Владигеров – класик на българската музика и патрон на Академията, на 3 март в концертен комплекс „България” и в сътрудничество със Софийската филхармония, висшето училище осъществи изцяло със свои студенти шестчасов концертен маратон, посветен  на българската музика.На вашето внимание представяме изпълнение на Николай Желязков – студент в НМА. Звучи клавирната миниатюра „Пиеро” из цикъла „Пет импресии” от Марин Големинов. През 2020 г. Николай прибави към множеството си награди от национални и международни конкурси званието „Студент на годината” в категория „Изкуства”. Така именитият педагог, композитор и концертиращ пианист проф. Борислава Танева вече има в класа си по пиано двама носители на това отличие, след като то бе присъдено през 2019 г. на Мила Михова, също нейна студентка от Националната музикална академия.

Марин Големинов (1908 – 2000) наред с Панчо Владигеров, Любомир Пипков, Веселин Стоянов, Димитър Ненов, е един от представителите на т.нар. „второ поколение” български композитори, чието творчество се разгръща през 20-те и 30-те години на миналия век. Несъмнено този период бележи апогей в развитието на българската култура и  музиката не отстъпва на литературата и живописта в този духовен устрем. Големинов е автор на опери, кантатно-ораториални творби, на танцовата драма „Нестинарка”, на симфонии и други крупни произведения, с които утвърждава българския национален музикален стил. Клавирният цикъл „Пет импресии” (1959), чиято втора пиеса е миниатюрата „Пиеро”, изявява изключително важната в творчеството на композитора тенденция към интимност и филигранна чувствителност, характерна за неговите камерно-инструментални произведения, които остават в историята на българската музика като най-високите образци в този жанр. Ректор на Академията (1954 – 1956), дългогодишен преподавател по композиция, дирижиране, инструментознание и оркестрация, автор на научни статии и учебници, Марин Големинов е една от най-ярките личности в историята на Националната музикална академия.

Симон Павлов, студент в НМА

Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров”
Други новини

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ