Най-шантавите идеи в науката

BBC ЗНАНИЕ, брой 86/февруари 2017 г.

BBC ZNANIE 86 - CoverWeb

ТЕМА НА БРОЯ:
НАЙ–СТРАННИТЕ ИДЕИ В НАУКАТА

Кой е казал, че науката трябва да бъде скучна? Нима не можете да срещнете учените по улицата, в трамвая или в бара? Или пък на рок концерт или в студио за татуировки и пиърсинг? Истината е, че учените са хора като всички нас. Те имат същите хобита, същите неволи, проблеми и хубави моменти. Това е посланието, което искаме да предадем с нашата корица – рок Айнщайн такъв, какъвто никога не е бил. А дали?
Теорията на Айнщайн е работа на истински бунтар срещу статуквото. Той променя познатите вековни (буквално!) представи за гравитацията и така дава нов тласък на развитието на мисълта на цялото общество. Днес може би имаме нужда от нов тласък. От нов Айнщайн, който да промени представите ни за строежа на Космоса и Вселената на макрониво. Какъв е пътят към подобна промяна? За да разберем, ви представяме някои от най-странните идеи в науката. Приключението започва на страниците на новия брой на ВВС ЗНАНИЕ – списанието за интересната наука.

В БРОЯ ЩЕ ОТКРИЕТЕ ОЩЕ:

 • Тайните на морските дълбини
 • Еволюираме ли още?
 • Скритите съкровища на Индокитай
 • Значението на витамините за нашето здраве

Изкуствен интелект със самосъзнание

BBC ЗНАНИЕ, брой 85/януари 2017 г.

Zn 85 - Cover-WebSite

ТЕМА НА БРОЯ:

ИЗКУСТВЕН ИНТЕЛЕКТ:

МОГАТ ЛИ РОБОТИТЕ ДА ЧУВСТВАТ?

През 1942 г. Айзък Азимов формулира трите принципа на роботиката в разказа си „Хоро“. Оттогава насам темата за изкуствения интелект и едно възможно бъдеще, в което хора и роботи живеят заедно, вълнува човечеството. Но дали някога  роботите ще могат да чувстват? Да изпитват емоции като любов, омраза или тъга? Отговорите търсим на страниците на новия брой на сп. ВВС ЗНАНИЕ. Веднага след това задаваме въпроса дали ние самите не сме прекалено обвързани с технологиите и какви са ефектите върху нашия мозък.

И като говорим за технологии, нямам как да подминем и горещата тема за генно модифицираните храни. Те са един от възможните пътища към решение на проблема с все по-нарастващата популация на Homo Sapiens на Земята и липсата на достатъчно храна за всички. Опасно и вредно ли е похапването на ГМО? Ще откриете на страниците на ВВС ЗНАНИЕ – списанието за интересната наука.

В БРОЯ ЩЕ ОТКРИЕТЕ ОЩЕ:

 • Какво загадки крият пещерите?
 • Магията на тракийския античен град Кабиле
 • Науката зад призраците
 • Олимпийско злато за България

Новият 84-и брой на BBC ЗНАНИЕ е вече тук!

BBC ЗНАНИЕ, брой 84/декември 2016 г.

Znanie 84_Cover_web1

ТЕМА НА БРОЯ:
ВОЙНА ИЛИ МИР:
КАКВО НИ ОЧАКВА?

Днес живеем в епоха на продължил дълго световен мир. От Втората световна война насам, вече повече от 70 години, няма глобален конфликт. Това е безпрецедентен факт в нашата история, който може само да ни радва. Разбира се, все още има локални войни, конфликти и терористични актове. Но, както разглеждаме на новия брой на сп. ВВС ЗНАНИЕ, статистиката показва, че сравнително малко брой човешки същества загиват от ръката на себеподобни. Въпреки това, напредъкът на технологиите позволява създаването на глобални оръжия за масово унищожение. Такива оръжия са били недостъпни до съвсем скоро и изискват качествено нов поглед към военните действия и политиката.
Представете си например трета световна война, но с атомни оръжия. Без значение кои правителства воюват или коя сила ще победи, цялото човечество, всички ние, ще пострадаме. Причината е, че планетата е свързан глобален механизъм. Поради което победителите в една ядрена война бързо ще се превърнат в победени. Никой няма да спечели от една Земя, потънала в ядрена зима. Има ли начин да направим нещо? Търсим отговорите на страниците на ВВС ЗНАНИЕ – списанието за интересната наука.

В БРОЯ ЩЕ ОТКРИЕТЕ ОЩЕ:

 • Ще можем ли скоро да излекуваме рака?
 • Космически мечтатели: Илън Мъск
 • Нобелови награди 2016: Бен Феринга
 • Добро vs Зло

Разкритата загадка на египетските пирамиди

BBC ЗНАНИЕ, брой 83/ноември 2016 г.

Znanie 83-Cover-Web

ТЕМА НА БРОЯ:
ЕГИПЕТСКИТЕ ПИРАМИДИ:
ЗАГАДКАТА Е РАЗКРИТА!

Сред най-големите символи на загадките на Древността безспорно са египетските пирамиди. Митовете за тях са буквално стотици. Вече знаем, пирамидите не са построени от извънземни цивилизации – просто древните строители и архитекти са били точно толкова умни и изобретателни, колкото сме и самите ние.
По-интересната история обаче гласи, че древните египтяни са ориентирали трите пирамиди в платото Гиза – на Хеопс, Хефрен и на Микерин, спрямо трите звезди от пояса на съзвездието Орион (съзвездие, което между впрочем се вижда и на есенно-зимното небе и от България). Дали обаче това действително е така? В новия брой на сп. ВВС ЗНАНИЕ се отправяме на пътешествие към Древен Египет в търсене на отговори.

 

 

В БРОЯ ЩЕ ОТКРИЕТЕ ОЩЕ:

 • Как ще свърши Вселената?
 • Вълшебството на Велико Търново
 • Най-екстремните професии в науката
 • Съществува ли чудовището от Лох Нес?

Следващият голям скок за човечеството

BBC ЗНАНИЕ, брой 82/октомври 2016 г.

Znanie 82-Cover-Web

ТЕМА НА БРОЯ:

КОСМОС:

Следващият голям скок за човечеството!

 Днес търсенето на извънземен живот, макар и под формата по-скоро на микроорганизми, не е приключило. Напротив, смело можем да кажем, че едва сега започва! В средата на октомври се очаква мисията ExoMars да приземи роувър на Червената планета. Спускаемият апарат е наречен „Скиапарели“ на името на италианския астроном Джовани Скиапарели, който през XIX в. рисува първата карта на Марс и дава начало на идеята, че там може би има извънземна цивилизация. Ако „Скиапарели“ кацне успешно и изпълни своята научна задача, през 2020 г. предстои вторият етап на мисията ExoMars. Нейната основна задача е да търси извънземен живот на Марс в наши дни. Това вече не звучи толкова невероятно, тъй като само преди година открихме следи от солена вода, която тече по марсианската повърхност. Всички учени знаят, че ако има вода, може да има и наличие на живот в нея. Ето защо октомври месец ще бъде буквално космически интересен.

Ние от сп. ВВС ЗНАНИЕ обаче не искаме да спрем дотук. Защо някога да не можем да пътуваме далеч отвъд орбитата на Марс, например поне до Проксима от Кентавър, най-близката звезда след Слънцето? В този брой изследваме някои от най-авангардните и фантастични идеи за бърз полет към звездите. Можете да се впуснете в приключението на страниците на новия брой на ВВС ЗНАНИЕ – списанието за интересната наука.

 

 

В БРОЯ ЩЕ НАМЕРИТЕ И ОЩЕ:

 • Колко сигурен е вашият самолет?
 • Исландия: земя на огън и лед
 • Вреди ли градският живот на психиката ни?
 • 10 неща, които еволюцията е забравила в телата ни

ВИРТУАЛЕН СЕКС: Как порнографията в интернет влияе върху мозъка?

BBC ЗНАНИЕ, брой 81/септември 2016 г.

BBCZNANIE_81_cover_web

 

Интернет може да бъде интересно, полезно, но и доста опасно място, особено за подрастващите. Ако сте родител, достатъчно е да влезете в някоя популярна търсачка и да напишете „секс“ или „порно“, за да се втурнете веднага да инсталирате всякакви филтри и защити. Разбира се, заобикалянето им не е особен проблем за любопитните тинейджъри, но поне вие ще имате някаква доза спокойствие. Дали?

Днес е много лесно да видите ясни сексуални послания навсякъде, не само в интернет – заслушайте се в някое сутрешно развлекателно предаване по радио или телевизия. В училищната програма обаче упорито продължава да липсва образование и дискусия по проблемите на секса. Голяма част от родителите също не се чувстват удобно да разговарят по темата със своите деца, което понякога води до нежелана бременност или различни заболявания.

В новия брой на сп. ВВС ЗНАНИЕ насочваме вниманието към проблема за липсата на диалог по тези теми, които са съвсем естествени и нормални за едно развито общество. С помощта на нашите експерти разглеждаме въпроса дали и как точно порнографията в интернет влияе върху нашите мозъци. Пристрастяващо ли е наистина гледането на порно и води ли това до увеличен брой сексуални престъпления? Разберете цялата история на страниците на ВВС ЗНАНИЕ – списанието за интересната наука.

В БРОЯ ЩЕ НАМЕРИТЕ И ОЩЕ:

 • Лято и здраве
 • Разходка в Помпей
 • Аптека под вълните
 • Загадка на 8000 години под София

Новият брой на ВВС ЗНАНИЕ 80 разкрива тайните на човешкия мозък

BBC ЗНАНИЕ, брой 80/август 2016 г.

BBCZNANIE_80_cover

ТЕМА НА БРОЯ:

МИСТЕРИЯТА НА МОЗЪКА

 

Вероятно всеки поне веднъж е чувал, че ние, хората, използваме само 10% от мозъка си. Във филма „Люси“ режисьорът Люк Бесон се заиграва с идеята как, ако използваме 100% от мозъка си, на практика ще имаме свръхестествени способности. Ще се изненадате обаче, че всъщност всички ние постоянно използваме целия си мозък. Митът за десетте процента е на повече от век и съвременните изследвания показват неговата несъстоятелност. За тази и за други мистерии, митове и загадки за мозъка разказваме в августовския брой на сп. ВВС ЗНАНИЕ. Точно там се намира и отговорът на много важен въпрос: различни ли са мозъците на жените от тези на мъжете? Отговорът е доста интересен и за двата пола, но ще ви оставя сами да го прочетете.

Защото мозъкът освен загадка за невролозите, е способен и да решава загадки за структурата на нашия Космос. Като например защо има нещо, а не нищо? Този въпрос е подвеждащ с простотата си. Замислете се: в началото цялата Вселена е била симетрична „супа“ от енергия. При изстиването ѝ се образуват частици материя и антиматерия. Ако материята и антиматерията се сблъскват, следва анихилация, т.е. съответните частици се превръщат обратно в енергия. Затова самият факт, че днес сме тук означава, че в началото е имало малко повече материя, отколкото антиматерия. Физиците обаче все още не са напълно наясно защо е точно така! Цялата история и още много ще намерите на страниците на новия брой на ВВС ЗНАНИЕ – списанието за интересната наука.

Приятно четене и прекрасно лято!

В БРОЯ ЩЕ НАМЕРИТЕ И ОЩЕ:

 • Защо напълняваме?

 • Образование и съвети за родители

 • Какво ще открие мисията Юнона?

 • Красотата на дивата Индия

Какво ще откриете в 79-и брой на сп. BBC ЗНАНИЕ

BBC ЗНАНИЕ, брой 79/юли 2016 г.

Znanie79

ТЕМА НА БРОЯ:

КАКВИ СА ИСТИНСКИТЕ ИЗВЪНЗЕМНИ?

През изминалия месец едно от важните открития в областта на астрофизика бе откриването на най-голямата екзопланета, която обикаля обикаля около система с цели две звезди. Екзопланета наричаме планета, която обикаля около друга звезда в Млечния път, различна от нашето Слънце. Откритието на планетата Kepler 1647b е сред важно по няколко причини. Първо, наличието на системи с две звезди е интересно от гледна точка на небесната механика. Откриването на планети около такива звезди повдига въпроса за стабилността на евентуалния живот на един толкова странен, но и красив свят, в който ще имате не едно, а две слънца. Освен по-пълното разбиране на красотата на Космоса и богатството от светове, откритието е важно и защото е направено с водещото участие на българският астроном д-р Веселин Костов, който работи в космическия център „Годард“ на НАСА.
А какво може да откриете в Космоса самите вие, ако решите да изберете науката като ваше поприще? На страниците на новия ни брой разговаряме с кралския астроном сър Мартин Рийс, който ни разказва за търсенето и облика на извънземните цивилизации, които може би дебнат в космическия безкрай. Отправяме поглед и към бъдещето на човешкия вид и приложението на новите технологии към някои от най-авангардните идеи днес. Като например можем ли да си сглобим човек? Отговорите ще научите на страниците на ВВС ЗНАНИЕ – списанието за интересната наука!

В БРОЯ ЩЕ НАМЕРИТЕ И ОЩЕ:

 • Първите хора на Марс
 • За или против изкуствените ембриони
 • Можем ли да си сглобим човек?
 • Интервю със сър Дейвид Атънбъро

„Новият“ стар майстор

Компютър рисува шедьовър на Рембранд, който изглежда точно като оригинала!

ФОТОГРАФИИ: ВВС ЗНАНИЕ/PUPUPIN
ФОТОГРАФИИ: ВВС ЗНАНИЕ/PUPUPIN

От естествените цветове и театралната игра на светлини и сенки, до плътните слоеве боя – всички белези показват, че този портрет е нарисуван от холандския художник Рембранд.

Обаче всъщност е създаден от компютър, след двугодишно сътрудничество между Microsoft, Техническия университет на Делфт, галерията Маурицхойс и къщата-музей на Рембранд в Амстердам. Проектът е озаглавен „Следващият Рембранд“.

Портретът е създаден с помощта на данни от триизмерни сканирания с висока резолюция на 346 портрета, нарисувани от великия художник.

Имаме много информация за Рембранд“, обяснява Джорис Дик от Техническия университет в Делфт. „Но можем ли да създадем нещо, което да изглежда като нарисувано от него? Това беше изкушаващ въпрос“.

Избраните творби са рисувани между 1632 и 1642 г. и на тях са изобразени европеидни мъже на възраст 30-40 години, облечени в черни дрехи и носещи бради, за да се ограничи броят на вариациите.

Данните от сканиранията са заредени в софтуер за разпознаване на лица, с който да се очертаят най-типичните геометрични модели, използвани от Рембранд, когато е рисувал хора. След това с помощта на специален учещ се алгоритъм тези открития са обединени в оригинален портрет.

Прегледахме доста картини на Рембранд и сканирахме текстурата на повърхността, композицията на елементите и използваните пигменти“, казва Дик.

За повече детайли екипът използвал 3D скенер, за да анализира текстурата на щрихите с четката, направени от художника. Накрая портретът е принтиран на триизмерен принтер с 13 слоя мастило, за да се получи реалистичен ефект.

Прочетете цялата история единствено на страниците на новия брой на ВВС ЗНАНИЕ – списанието за интересната наука! Намерете ни и във Фейсбук: fb.com/bbcznanie

Зората на наномедицината

Nanobot and flu virus, computer illustration.
ФОТОГРАФИИ: ВВС ЗНАНИЕ/SCIENCE PHOTO LIBRARY

В научнофантастичния филм от 1987 г. „Вътрешен космос“ подводница и човекът, който я управлява, са смалени до микроскопични размери и инжектирани в нищо неподозиращ магазинер. Естествено следва серия от комични ситуации. Сюжетът е вдъхновен от класическия филм от 1966 г. „Фантастичното пътуване“, в който подводница и екипажът ѝ са смалени и инжектирани в тялото на умиращ учен, за да премахнат съсирек от мозъка му.
Когато излизат, и двата филма са сметнати за откачени, но необикновените идеи в тях вече не ни изглеждат толкова фантастични. Има миниатюрни камери, които могат да бъдат глътнати, и електроди, които се вкарват дълбоко в мозъка. И все по-често, когато се говори за лечение на болести като рак, на фокус излизат нанотехнологиите.

Очаква се тези гениални устройства да предизвикат революция в медицината през следващото десетилетие. Те са достатъчно малки, за да влязат и в най-тънките кръвоносни съдове в тялото, но въпреки това са оборудвани със сензори, които да открият и отстранят причинителите на различни болести.

Миниатюрна наука

Най-опростените наномедикаменти са сферични частици, които пренасят различни лекарства. По-малки от човешките и бактериалните клетки, тези микроскопични сферички могат да лесно да влязат в тях. Терминът „нано“ се използва за обекти, по-малки от 100 нанометра, като един нанометър е една милиардна част от метъра. Толкова малки частици имат различни свойства спрямо аналогични обекти с по-голям размер.
Наномедикаментите са достатъчно големи, за да останат в кръвта по-дълго от стандартните лекарства, но в същото време са достатъчно малки, за да не запушват кръвоносните съдове. Специалистите дори могат да закачат биологични молекули по външните части на наночастиците, за да се свържат с точно определени молекули в тялото – например такива, които се срещат в туморите. Или пък като правят наночастици с по-сложни форми, учените могат да създадат миниатюрни машини, използващи химични реакции, за да работят като малки моторчета или като излъчващи светлина сфери. Някои наномашини могат да пробият клетъчната стена, подобно на вирусите, които по този начин инжектират своята ДНК в клетката гостоприемник.

Като се съберат всички тези елементи заедно – доставяне на някакво вещество, разпознаване на молекули и възможност за пробиване на клетки, е възможно да се създадат съдове, които да отидат до тумор например и да го атакуват директно.

Прочетете цялата история единствено на страниците на новия брой на ВВС ЗНАНИЕ – списанието за интересната наука! Намерете ни и във Фейсбук: fb.com/bbcznanie