„Новият“ стар майстор

Компютър рисува шедьовър на Рембранд, който изглежда точно като оригинала!

ФОТОГРАФИИ: ВВС ЗНАНИЕ/PUPUPIN
ФОТОГРАФИИ: ВВС ЗНАНИЕ/PUPUPIN

От естествените цветове и театралната игра на светлини и сенки, до плътните слоеве боя – всички белези показват, че този портрет е нарисуван от холандския художник Рембранд.

Обаче всъщност е създаден от компютър, след двугодишно сътрудничество между Microsoft, Техническия университет на Делфт, галерията Маурицхойс и къщата-музей на Рембранд в Амстердам. Проектът е озаглавен „Следващият Рембранд“.

Портретът е създаден с помощта на данни от триизмерни сканирания с висока резолюция на 346 портрета, нарисувани от великия художник.

Имаме много информация за Рембранд“, обяснява Джорис Дик от Техническия университет в Делфт. „Но можем ли да създадем нещо, което да изглежда като нарисувано от него? Това беше изкушаващ въпрос“.

Избраните творби са рисувани между 1632 и 1642 г. и на тях са изобразени европеидни мъже на възраст 30-40 години, облечени в черни дрехи и носещи бради, за да се ограничи броят на вариациите.

Данните от сканиранията са заредени в софтуер за разпознаване на лица, с който да се очертаят най-типичните геометрични модели, използвани от Рембранд, когато е рисувал хора. След това с помощта на специален учещ се алгоритъм тези открития са обединени в оригинален портрет.

Прегледахме доста картини на Рембранд и сканирахме текстурата на повърхността, композицията на елементите и използваните пигменти“, казва Дик.

За повече детайли екипът използвал 3D скенер, за да анализира текстурата на щрихите с четката, направени от художника. Накрая портретът е принтиран на триизмерен принтер с 13 слоя мастило, за да се получи реалистичен ефект.

Прочетете цялата история единствено на страниците на новия брой на ВВС ЗНАНИЕ – списанието за интересната наука! Намерете ни и във Фейсбук: fb.com/bbcznanie