Един от най-старите локомотиви отново е в движение

11 Май 2019 09:12
Един от най-старите локомотиви отново е в движение
Източник: YouTube
В началото на май бяха отбелязани 150 години от свързването на първата трансконтинентална железопътна линия, преминаваща от източните до западните брегове на САЩ. Освен тази годишнина обаче има и още едно събитие, свързано с влаковете, което е не по-малко вълнуващо – връщането в движение на един от най-големите локомотиви, създавани някога – Big Boy №4014.

Моделите Big Boy са били произвеждани от Американската компания за локомотиви между 1941 и 1944. Едва 25 броя от 40 метровите и тежащи над 500 тона локомотиви са били произведени. Те са били създадени за планинските терени на Уайоминг и Юта. Захранваните с въглища машини са изтеглени от употреба през 1961, заменени от такива с по-модерни дизелови двигатели. Повечето Big Boy били претопени за скрап, но осем от тях са останали като експонати в музеи из страната.

Никой от локомотивите не е работил от съответната дата на спиране от употреба, което води много от любителите на влакове на мисълта, че никога повече няма да видят подобен локомотив в движение. Но през 2013 компанията Юниън Пасифик се заема с предизвикателството да възстанови и върне в движение машината, изложена в музея в Помона, Калифорния. След повече от пет години Big Boy е в движение отново, а двигателят му е преустроен да ползва течно гориво вместо въглища.

„Това е все едно зоологическа градина да има възможността да се сдобие с Ти-Рекс“, казва мениджъра на Юниън Пасифик Ед Дикънс.

Феновете на влакове ще могат да се возят на композиция, теглена от Big Boy, като през следващата година локомотивът ще направи тур из страната.

Прочетете повече за:
локомотиввлак
Списанието
Други новини
Facebook

Twitter

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ