"Истории от бъдещето" беше водеща тема на конференцията "Бизнес и образование"

15 Май 2019 09:09
Кои са професиите на бъдещето? Как да строим устойчиво и красиво? Защо не можем да избягаме от дигитализацията? Как да се защитим в кибер пространството и какви са новите хоризонти пред авиацията и електрическата мобилност?

На тези и на други въпроси отговориха участниците в 10-тото юбилейно издание на международната конференция “Бизнес и образование.” Лекторите бяха единодушни, че иновациите в образованието са необходими, а не пожелателни и че добрите практики показват как бизнесът помага, а не пречи в създаването на нови образователни модели.

“Днес традиционното образование е в ролята на догонващ”, каза Иван Ненов, съосновател и главен изпълнителен директор на софтуерния университет СофтУни. Ненов подчерта нарастващата нужда от кадри с реални умение в сферата на технологиите и дигитализацията, придобити чрез нетрадиционния метод “учене чрез правене”. Според него бъдещето на образованието е в успешната комбинация на традиционни с нетрадиционни образователни подходи, както и в тясното сътрудничество между образователни институции и бизнес.

Иван Ненков

“Ние съвсем на знаем какви ще са професиите на бъдещето, но трябва да сме подготвени за тях”, заяви доц. Емилия Занкина, заместник-ректор на Американския университет в България. Доцент Занкита обясни, че в момента сме свидетели на четвърта индустриална революция, в основата на която е изкуственият интелект. И макар че машините едва ли ще заменят напълно човека в бъдеще, според нея, за да останем конкурентноспособни, е необходимо непрекъснато да надграждаме знанията и уменията си, както и да развиваме  личностите си характеристики. “И трябва да сме подготвени за честа смяна на кариерата,”допълни още тя. „Статистиката сочи, че т.нар. милениали ще сменят работното си място поне четири пъти преди да са навършили 32 години. Самата аз преди да започна да преподавам в университет, съм била балерина, тук на сцената на Народния театър.”

Емилия Занкина


Международната конференция „Бизнес и образование” е инициатива на Bulgaria ON AIR и Инвестор Медия Груп и цели да предизвика дискусия за нуждата от промяна в образованието, която да отговори на динамичната бизнес среда днес. Гост-лектори в тазгодишното издание бяха представители на образователни институции, на банковия, строителния, софтуерния и авиационния сектор, както и от сферата на културата, изкуството и модата.
Списанието
Други новини
Facebook

Twitter

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ