Деца и възрастни празнуваха заедно с египетския лешояд Деня на мигриращите птици в Столичния зоопарк

15 Май 2019 12:39
Деца и възрастни празнуваха заедно с египетския лешояд Деня на мигриращите птици в Столичния зоопарк
Източник: lifeneophron.eu
Невероятен празник осъществиха тази събота (11 май) на Световния ден на мигриращите птици специалисти орнитолози и доброволци от Българско дружество за защита на птиците (БДЗП). На фокус бе величественият египетски лешояд, неговият миграционен път и опазване, а на място малки и големи се запознаха и с други мигриращи птици като белоглавия лешояд, царския орел и щъркела.

За всички посетители на Столичния зоопарк бяха организирани тематични игри и предизвикателства, благодарение на които всеки участник научи повече за значението на този незаменим чистач в природата. Всяка една стъпка от програмата беше дълбоко свързана с маршрута и опасностите, които дебнат лешояда по време на прелитането на хиляди въздушни мили до крайната му цел – Африка, и обратно към Балканите.

На централния вход беше поставена инфо точка, където любопитните можеха да се запознаят с най-важната и специална екипировка на всеки учен, занимаващ се с птици, а именно - бинокъл и зрителна тръба!

Аниматор нарисува лицата на деца и възрастни преди старта на предизвикателството: „Миля за египетския лешояд“, отправено към деца, родители, баби и дядовци. Играта беше за всички тях, защото, както възрастните хора предават своята мъдрост на идните поколения, така и младите египетски лешояди имат нужда от възрастни птици, за да им покажат пътя и да им предадат цялото знание и опитност за оцеляване, които са натрупали през годините.

За да усетят пред какви предизвикателства са изправени птиците по време на тяхната миграция и какви лекоатлетически усилия се изискват, за да се достигне успешно финалът, беше организирано състезанието „Миля за египетския лешояд“, в което 2 отбора успешно преминаха през различни предизвикателства. Децата, подкрепяни от възрастните, скачаха на батут, слаломираха между конуси, прескачаха нарисувани на асфалта символи за пестициди, научиха с какво се храни и какво застрашава египетския лешояд по време на смелия му миграционен път. Игрите символично се провеждаха в близост до клетките на животни, представители на различни географски точки, част от маршрута на малкия лешояд.

Фиксираната бройка на участниците на двата отбора беше отново символична: 28, колкото са и двойките египетски лешояди в България.

След динамичната и изпълнена с емоции игра, всеки участник в нея получи специални тематични подаръци от БДЗП.

След това посетителите на зоопарка можеха да минат по пътя на лешояда и да научат от доброволците повече за миграционния му път.

На финала беше организирана и отворена лекция от специалист по египетските лешояди. Владимир Добрев от БДЗП впечатли всички слушатели с увлекателния разказ за митичната птица.

Освен лекцията, всеки можеше да провери, дали летенето е лесна работа. Чрез помощта на батут ентусиасти полетяха за секунда във въздуха, а от БДЗП им подариха най-добрия кадър от техния полет.

Събитието се проведе в рамките на LIFE проекта „Нова надежда за египетския лешояд“, от който са част 14 държави от 3 континента и има за своя основна цел опазването на най-източната популация на вида в Европа, чрез прилагане на спешни природозащитни мерки за елиминиране на най-сериозните известни заплахи за египетския лешояд в гнездовите му територии и по пътя на миграция.

На сайта www.LifeNeophron.eu може да наблюдавате на живо камерата от диво гнездо на вида в България.
Прочетете повече за:
египетски лешоядзоопарк
Списанието
Други новини
Facebook

Twitter

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ