Връзката между Android и Huawei прекъсва

21 Май 2019 11:38
Връзката между Android и Huawei прекъсва
От Huawei научиха, че Google най-вероятно ще спре достъпа на компанията до ключови приложения и услуги на операционната система Android като Google Play Store, Gmail, Търсене и браузъра Хром. Очаква се тази новина да доведе до огромен срив в бизнеса със смартфони и таблети на китайския производител.

Ходът идва след публикуването на официално приет и подписан от президента на САЩ Доналд Тръмп списък с компании, на които е забранено да търгуват с американски фирми, освен ако няма специално държавно одобрение за това. От Google заявиха, че „проучват ситуацията и възможните усложнения от нея“.

На практика ограниченията означават, че Huawei ще може да използва само свободно разпространяваната версия (AOSP), според източници на Reuters. Също така тя няма да може да търгува хардуерни компоненти със САЩ.

От Huawei пък заявиха пред Techradar, че: „Компанията има голям принос за развитието и растежа на Android и е работила за изграждането на екосистема, която е от полза и за потребителите, и за индустрията. Huawei ще продължи да доставя защитни ъпдейти и услуги след продажба на всички съществуващи Huawei и Honor устройства, използвани от потребители и такива, които в момента са в продажба.“

Най-големият проблем е спирането на достъпа до Google Play Store – основният източник за приложния и създаваната от Google защита. Създаваните в бъдеще устройства на китайския производител ще могат да ползват свободната версия на операционната система, но от компанията загатнаха, че са готови за подобен ход от години и че има вероятност да създадат свой собствен пазар за приложения, както и хардуерни компоненти.
Прочетете повече за:
HuaweiGoogleAndroid
Списанието
Други новини
Facebook

Twitter

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ