Вашингтон позволи „човешкото компостиране“ като начин за погребване

27 Май 2019 14:11
Вашингтон позволи „човешкото компостиране“ като начин за погребване
Източник: (MOLT Studios)
Вашингтон стана първият щат в САЩ, който легализира „натуралното органично обработване“, начин за ускорено разграждане, който превръща останките в почва, съобщава Associated Press. Познат още като „човешко компостиране“, процесът отнема между четири и седем седмици и води до създаването на около 0.75 кубични метра компост.

Законът е официално приет и ще влезе в сила от 1 май 2020, а решението е определено като „разумен опит да се намали отпечатъка на човечеството“.

През 2015 кремирането изпревари погребението за първи път в историята на САЩ. Тенденцията показва, че темпото в полза на кремирането ще продължи и че то ще достигне до 80% през 2035. И въпреки че то има предимство пред погребението, за което се използват дърво, желязо, мед, бетон, превръщането на останките в пепел не е толкова добро за околната среда, колкото си мислим. Всъщност според изследване от 2016 всяка година от кремиране в атмосферата попадат 300 000 тона въглероден диоксид.

Идеята за човешко компостиране е на Катрина Спейд, ръководител на алтернативната погребална агенция Recompose. Тя обяснява, че телата се поставят в съд, пълен със стърготини, алфалфа и слама. След няколко седмици тялото се разгражда до почва, която може да бъде дадена на близките или да бъде използвана за обогатяване на земята около мястото, където се извършва компостирането. В крайна сметка процесът изисква осем пъти по-малко енергия от необходимата за кремиране.

Идеята на компанията е да отвори различни офиси из САЩ, но към момента основната цел на Спейд е този алтернативен начин на третиране на телата на мъртвите да се наложи като обективен избор за близките.
Списанието
Други новини
Facebook

Twitter

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ