Огромните градове като Париж и Лондон могат да си създават собствени облаци

01 Юни 2019 14:59
Огромните градове като Париж и Лондон могат да си създават собствени облаци
Учените отдавна знаят, че огромните мегаполиси като Ню Йорк, Париж и Лондон са значително по-топли от обграждащите ги райони. Феноменът, познат като остров от градска жега, се образува от огромното количество енергия, създавана от градовете. Това се случва заради големия брой хора, събрани във все по-отесняващо за тях пространство.

Ново изследване обаче показва свързано явление, предизвикано в градската среда. В него се обяснява, че размерът и структурата на мегаполисите дават възможност и за създаване на собствени облаци. Откритието е, че огромните градове имат над 10% по-голямо покритие от облаци в сравнение с обграждащите ги райони.

Явлението е на пръв поглед изненадващо предвид относително сухите градове и по-малкото растителност в тях. Логично би било подобни условия да водят до по-малко изпаряване и съответно по-малко образуване на облаци. Изследването обаче открива друго – че голямото излъчване на топлина е факторът за образуване на облаци. Най-просто казано, облаците се създават, когато влажен и топъл въздух се издига в атмосферата и се охлажда.

Благодарение на растителността извънградският въздух съдържа повече влага. Но според учените количеството топлина, генерирано от градовете, е повече от достатъчно за наваксване на по-сухия въздух. Постоянното издигане на голямо количество топъл въздух води до появата на големи облаци, които покриват големите градове за по-дълго време. Резултатът е постоянна облачна „завивка“ в следобедите и вечерите.

Заключението на доклада на учените е, че „градските местности директно влияят върху времето, освен температурата, влияейки на жителите“.
Списанието
Други новини
Facebook

Twitter

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ