Слоновете използват обонянието си, за да различават количества храна

07 Юни 2019 12:08
Слоновете използват обонянието си, за да различават количества храна
Източник: Getty Images
Обикновено говорейки за слонове, най-често споменаваме паметта им и пропускаме повечето от другите им качества и умения. Сред тях е много доброто им обоняние, което, според скорошни изследвания, им помага да надушат разликата в количеството на храната. Това от своя страна им позволява да се ориентират в средата, в която живеят.

Предишни изследвания са доказвали, че слоновете, както и други животни – кучета, примати, птици, могат да преценяват количества, използвайки визуални насоки. Но малко са изследванията, които разкриват как обонянието помага на животните да се ориентират между различни количества, например повече или по-малко храна. Колкото до слоновете, това е ключово, защото зрението не е толкова доминантно сетиво, колкото слуха, докосването и обонянието.

Така изследователи, водени от Джошуа Плотник, решили да направят тест с шест слона, отглеждани в северен Тайланд. Те предлагали на слоновете две кофи, съдържащи различно количество едно и също лакомство. Кофите били затворени с капаци, но имали дупки, през които слоновете могат да надушат храната. Съотношението между количествата храна в различните етапи от опита било различно (понякога съотношението е било 1:2, понякога 2:3). Резултатът е, че слоновете избирали кофите с повече храна в тях.

Учените провели серия контролирани експерименти, за да изключат влиянието на различни фактори върху резултатите. За да са сигурни, че хората не им подсказват, те направили опити с хора, които са с превръзка на очите и не знаят колко храна има в кофите, които им дават. Те също така сменили кофите, както и височината, на която се намира храната в тях (защото предположили, че повечето храна е стига по-високо в кофата и миризмата ѝ е по-лесна за улавяне, но резултатите останали същите с едно и също ниво).

Учените отбелязват, че това са слонове, отглеждани от хора, а не диви животни и интересен експеримент би бил да се провери дали животните използват обонянието си по този начин и в природата.

Изследователите добавят, че изводите им могат да имат влияние и за зачестяващите конфликти между хора и слонове. Обикновено за да държат слоновете далеч от посевите си, хората използват електрически огради или силни звуци. Но вероятно, ако знаеха повече за начина, по който животните използват обонянието си, те биха ги извеждали от земите си с неприятни миризми.
Прочетете повече за:
слонобоняние
Списанието
Други новини
Facebook

Twitter

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ