“Летящият” французин Франки Запата ще се опита да прекоси Ламанша със своя Flyboard Air

23 Юли 2019 21:16
“Летящият” французин Франки Запата ще се опита да прекоси Ламанша със своя Flyboard Air
Пътуващите с ферибот през Ламанша на 25-ти юли (четвъртък) със сигурност ще са приковали поглед към небето, за да наблюдават как французинът Франки Запата ще се опита да прекоси протокът между Великобритания и Франция със своята летяща платформа Flyboard Air.

Според Кристен Запата, съпругата на предприемача-бизнесмен и негов официален говорител, бившият шампион по джет ски ще полети със своя борд на 25-ти юли, за да ознаменува 110-тата годишнина от прекосяването на канала по въздух, когато авиаторът Луи Блерио за първи път преодолява със самолет разстоянието между Кале и Доувър.

По време на историческия си полет французинът ще презарежда на няколко пъти с гориво, а ако опитът му се окаже успешен Запата ще подобри собствения си рекорд за най-дълго летене с Flyboard Air.Полетът над Ламанша ще бъде далеч по-труден от летателния експеримент на Запата, който се случи на 14-ти юли по време на честванията по случай националния празник на Франция. Тогава французинът е използвал само 3% от капацитета на машината, а сега, за да премине успешно над протока, ще се наложи да използва 99,9%. Самият Запата оценява шансовете си за успех на около 30% и споделя, че сега, когато вече е събудил обществения интерес със своето изобретение, очакванията към него са станали далеч по-големи. Летящият борд може да излита без външен източник на енергия, да поддържа пробег до 10 минути и да развива максимална скорост от 190 км/ч.

Френският предприемач се превърна в сензация след полета си над Шанз-Елизе по време на националните чествания, когато привлече погледите на събралото се множество и на официалните гости, сред които бяха президентът Еманюел Макрон и германският канцлер Ангела Меркел. Французинът умело маневрира над Триумфалната арка, хванал автоматично оръжие в едната ръка, за да демонстрира как изобретението може да се използва и за военни цели. Запата вече си сътрудничи с френските и американски военни служби и е получил допълнително финансиране от над 1 милион евро от Министерството на отбраната на Франция, за да доусъвършенства изобретението си.

Пред френски медии военният министър на страната Флоранс Парли коментира, че летящият борд “може да се използва както за логистични цели, така и като средство за нападение.”

Самият изобретател коментира, че преди машината да започне да се предлага за широко обществено ползване, тя трябва първо да премине през съответните нормативни процедури и изисквания за сигурност.


Списанието
Други новини
Facebook

Twitter

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ