Медалите за Олимпиадата в Токио ще бъдат изработени изцяло от рециклирани материали

29 Юли 2019 14:19
Медалите за Олимпиадата в Токио ще бъдат изработени изцяло от рециклирани материали
Вече остава по-малко от година до началото на Олимпийските игри в Токио, а миналата седмица организаторите представиха дизайна на медалите, с които ще бъдат наградени най-добрите спортисти. Както традицията повелява, те ще бъдат златни, сребърни и бронзови, но специалното, свързано с тези за предстоящата олимпиада, е че ще бъдат създадени изцяло от рециклирани материали.

Между април 2017 и март 2019 хора от цяла Япония даряваха старите си електронни устройства за инициативата. Според уебсайта на олимпиадата, жълти кутии за събиране са били оставени на улични ъгли из Япония, а компанията NTT DoMoCo също е събирала дарени уреди.

Благодарение на това били събрани 78 985 тона стари устройства като дигитални камери, джобни игри, лаптопи и 6.21 млн. използвани мобилни телефони. След това устройствата били разглобени и претопени.

В процеса експертите успели да извлекат около 30 кг. злато, над 4000 кл. сребро и 2200 кг. бронз. – достатъчно, за да бъдат изработени всички 5000 медала, които ще бъдат спечелени на игрите.

Това не е първи случай, в който наградите за олимпиада се създават от рециклирани материали. По време на игрите в Рио де Жанейро около 30% от сребърните и бронзовите медали бяха направени от рециклирани материали. Проектът на Япония обаче се отличава не само с това, че цялото количество материали е генерирано по този начин, а и с това, че гражданите на страната са активна част от процеса.

По време на кампанията организаторите на събитието търсеха и талантлив създател на дизайна на медалите за олимпиадата и параолимпиадата. Конкурс в страната привлече над 400 кандидати, а за победител беше избран Юничи Каваниши, директор на компания за дизайн. На медалите са изобразени петте кръга, логото на игрите в Япония, Нике – богинята на победата и олимпийския стадион.
Списанието
Други новини
Facebook

Twitter

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ