Работната памет на шимпанзетата е почти като на 7-годишни деца

12 Август 2019 15:18
Работната памет на шимпанзетата е почти като на 7-годишни деца
Източник: Getty Images
Учените са доказвали, че човекоподобните маймуни имат отлична дългосрочна памет, която им помага да помнят местата, на които могат да намерят храна. Сега обаче те искат да открият как се представя работната памет на шимпанзетата.

Работната памет, понякога сравнявана с мозъчно тефтерче или лепяща бележка, е от ключово значение. Тя ни позволява да задържаме нова информация в главите си и да не губим идея какво вършим. Например тя ни помага да помним началото на изречение, докато го прочетем до края му.

За да тестват работната памет на шимпанзетата, учените от университета за ветеринарна медицина във Виена подготвили комплект малки непрозрачни съдове и скрили храна в някои от тях, докато шимпанзетата гледали. След това маймуните посочвали кои от тях съдържат храна и ако познаели, я получавали, за да я изядат.

След всеки избор съдовете били скривани за 15 секунди. За да получат максималното количество храна, шимпанзетата трябвало да запомнят в кои кутии вече са търсили, което тествало тяхната работна памет.

 Екипът направил упражнението по-трудно, добавяйки повече съдове и размествайки ги между отварянията. Шимпанзетата, които дали най-добри резултати, запомнили местата на четири храни, а един от по-младите индивиди стигнал до резултат от над седем.

Освен това учените накарали шимпанзетата да правят опита, докато вършат и нещо друго. Точно както при хората, резултатите се влошили, когато те трябвало да вършат няколко неща едновременно. Според учените работната памет на маймуните наподобява тази на седемгодишни деца при разрешаването на задачи, които не изискват специално обучение.
Списанието
Други новини
Facebook

Twitter

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ