Японска “летяща кола” може да предизвика революция в градското пътуване

13 Август 2019 17:11
Японска “летяща кола” може да предизвика революция в градското пътуване
Японският производител на електронна техника NEC показа наскоро своята “летяща кола” – голяма, подобна на дрон машина, с четири двигателя, която в началото на август направи плавен едноминутен полет по време на официалното си представяне.

Тестовият полет беше извършен на 3 метра височина в голямо заграждение  (допълнителна мярка за сигурност) в токийско предградие на територията на фабриките на NEC.

Японското правителство подкрепя разработването на летящи автомобили, които да бъдат вкарани в масова употреба до 2030 г. Държавата вече е осигурила огромен терен за изпробване на летящи коли в района на Фукушима, североизточна Япония, който през  2011 г. беше напълно опустошен от природни бедствия и ядрени катастрофи. Мие, префектура в централната част на Япония и предпочитано място за курорт от холивудския елит също се надява да започне да използва летящи автомобили като средство за превоз между отделните острови.

По света вече има няколко подобни проекта, включително и на американската компания Uber Air.

Летящият автомобил на японската стартъп компания Cartivator се разби малко след излитането си по време на демонстрация през 2017 г.  Главният изпълнителен директор на Cartivator, Томохиро Фукузава, който беше сред присъстващите на представянето на колата на NEC, заяви, че техните машини също вече извършват по-дълги полети.

Заедно с  Toyota и японската компания за производство на видео игри Bandai Namco, NEC е сред общо 80-те спонсори на разработвания от Cartivator модел летящ автомобил.

Крайната цел е да се извърши плавен преход от наземни към летящи коли, като във филм от поредицата “Обратно в бъдещето”, но пречките за това все още са огромни. Например, трябва да се разработи електронна батерия с много по-голяма издръжливост, както и да се покрият съответните законови изисквания и критериите за сигурност.

От NEC заявяват, че летящият им автомобил е предназначен за безпилотни полети с цел доставка на стоки и продукти и че за разработването му са използвали собствени технологии за кибер сигурност и космически летене.Летящите автомобили са наричани още летателни апарати EVtol (бел. р. от английското “electric vertical takeoff and landing" – електронно вертикално излитане и приземяване) или електронни хибриди за безпилотно летене, които извършват вертикално излитане и приземяване. Те наподобяват дронове с достатъчно големи размери, за да позволят превозването на хора и имат сериозни предимства пред хеликоптерите, които са скъпи за поддръжка, шумни са и се управляват само от квалифицирани пилоти. Освен това летящите коли могат да се окажат доста добра алтернатива в случай на бедствия.

Uber планират да направят демонстративни полети през 2023 г. и първоначално ще предлагат своите  т.нар. Uber въздушни полети в градовете Далас, Лос Анджелис и Мелбърн. Дубай също усилено разработват свой модел летящи автомобили. Засега обаче Япония запазва шансовете си да бъде лидер в производството на летящи коли заради установеното тясно сътрудничество между правителствения и частния сектор.

Прочетете повече за:
летяща колаЯпония
Списанието
Други новини
Facebook

Twitter

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ