3D-принтиран модел на Стоунхендж тества акустиката на монумента

15 Август 2019 12:34
3D-принтиран модел на Стоунхендж тества акустиката на монумента
Източник: Andrew Brooks/University of Salford
Звукови инженери от университета на Салфорд създадоха миниатюрен модел на Стоунхендж, за да установят акустичните свойства на античния монумент.

157 камъка са били създадени чрез изливане на микс от пластмаса и полимер в отделни 3D-принтирани силиконови калъпи, всеки от които е направен с изключително точни данни от лазерно сканиране, предоставени от Historic England.

Моделът е с мащаб 1:12 и е с диаметър около 2.5 метра, като включва много камъни, които в момента липсват в оригиналния монумент.

Проф. Тревър Кокс и екипът му създали модел, за да тестват акустичните му свойства в опит да разгадаят за какво може да е бил използван Стоунхендж. Той казва, че „има много малко изследвания на звуци, създадени в Стоунхенж. Знаем, например, че позицията на камъните е подпомагала изнасянето на речи. Нашето изследване ще ни позволи да разберем какво са чували предците ни в каменните кръгове“.

Екипът е използвал ултразвукови вълни при тестовете с модела. 157-те камъка са били позиционирани така, че да бъдат абсолютна реплика на реалния Стоунхендж. Готовият модел е бил поставен в анехоична стая за акустичен анализ.
Списанието
Други новини
Facebook

Twitter

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ