Китай забранява „невъзпитаното поведение” в метрото

30 Октомври 2019 15:15
Китай забранява „невъзпитаното поведение” в метрото
Източник: Getty Images
В публикация в китайския държавен вестник China Daily се съобщава, че напитките, храната, стъпването върху седалките, слушането на музика през колонки и всякакво друго „невъзпитано поведение” ще бъде забранено във влаковете на метрото в цялата страна от 1 април, 2020 г. Право на напитки и храна ще имат само хората със здравословни проблеми, както и малките деца.

Министерството на транспорта на Китай е одобрило новите правила на 29 октомври. Китай за първи път налага подобен национален правилник за ползване на метрото.  Досега всеки град или регион имаше свои собствени правила. Пекин например наложи забрана върху консумацията на храна и напитки в метрото още през 2015 г., а глобата за нарушителите е 500 юана (57 евро).

„Основната цел на градското метро е да осигури безопасен и удобен превоз на своите пътници. Затова и е важно да имаме национално законодателство за железопътния превоз”, се казва в прессъобщението на Министерството на транспорта. Засега обаче не се съобщава какво ще бъде наказанието за закононарушителите, както и по какъв начин ще се идентифицират хората със здравословни проблеми.

Пътникопотокът в пекинското метро отстъпва единствено на този в Токио, като през 2013 г. в китайската столица метро е било ползвано 3,2 милиарда пъти. Освен в изграждането на градски линии на метрото, китайското правителство инвестира и в междуградски влакови линии. Новооткритата станция „Западен Коулуун” в Хонг Конг се превърна в основен транспортен възел със своите високоскоростни влакове за Шанхай (8 ч. 25 мин.) и Гуилин (3 ч. 50 мин.), които са добра алтернатива на въздушния транспорт.

През 2018 г. китайското правителство даде зелена светлина и за построяването на високоскоростна подводна железопътна линия между град Нинбо и архипелага Джоушан на югоизточното китайско крайбрежие.
Прочетете повече за:
Китайметроправила
Списанието
Други новини
Facebook

Twitter

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ